čtvrtek 22. května 2014

Rebarborové cupcakes

Rhubarb cupcakes

Rebarbora mě doposud příliš neoslovovala. Jednou jsem dělala rebarborový koláč se žmolenkou, ale nebyl pro mě ničím výjimečný. Nedávno jsem ale narazila na recept na rebarborové cupcakes, který mě zaujal. Rebarbora je teď v plné sezóně, tak jsem se jí rozhodla dát šanci.

sobota 17. května 2014

Cibulová marmeláda



Cibuli skoro vůbec nejím, hlavně ne čerstvou, ale cibulovou marmeládu jsem si oblíbila. Poprvé jsem ji ochutnala ve Francii a od té doby jsem si vždycky alespoň jednu skleničku přivezla. Nejvíc mi chutná s kozím sýrem, ale nedávno jsem ji vyzkoušela ke grilovanému hermelínu a ta kombinace je vynikající!

neděle 11. května 2014

Den matek

Vanilkové sušenky



Přiznávám, že jsem den matek doposud neslavila. Jenže, když mi došlo, že je to dobrá příležitost zadělat těsto a obdarovat maminku domácíma sušenkama, které voní vanilkou, bylo jasno. A hlavně, věděla jsem, že jí tím udělám velkou radost....

pondělí 5. května 2014

Kremrole

Kremrole





Domácí kremrole dělám už řadu let. Mám období, kdy bych je mohla mít každý den a pak na ně zase na pár měsíců úplně zapomenu. Teď se nacházím zase v tom období, kdy se jich nemůžu nabažit:-) O víkendu jsem upekla jednu várku a hned se po ní zaprášilo, a to jsem se rozdělila jen s manželem:-)


úterý 29. dubna 2014

Moules frite v Bruxx

Moules frite, nebo-li slávky (mušle) s hranolkami to je belgická klasika. Narazíte na ně snad v každé restauraci, a to dokonce i v levných restauracích, které jsou často součástí nějakého supermarketu. Stejně jako hranolky i slávky s hranolkami Belgičané považují za "své". Možná je to i proto, že Belgičané byli jedni z prvních, kdo začal v Evropě pěstovat brambory poté, co byly dovezeny z Ameriky. No a slávky ty v Belgii nesmí chybět, i když rozšířené jsou i ve Francii. Jen mám pocit, že Belgičané mají takový zvláštní talent si řadu věcí přisvojovat. Okolo jedné myšlenky nebo produktu dokáží vybudovat dokonalou pohádku, která přesvědčí široké okolí o tom, že právě tahle věc je typicky belgická a jinak to přece ani nemůže být! To nejsou jen slávky a hranolky, ale co belgická čokoládovna to typická, jedinečná a originální čokoláda a to samé jsou i belgické pralinky. O pivech by se taky dalo napsat hodně, vždyť Belgičané si o sobě myslí, že jsou nějaká pivní velmoc:-) A sám čůrající chlapeček je taky duchaplně rozvinutá pohádka, která přináší Belgičanům tisíce turistů a samozřejmě i peněz. Tak si tak trochu říkám, že je docela škoda, že něco takového neumíme i my Češi. Mohli bychom třeba okolo nakládaného hermelínu vymyslet takový příběh, který by obletěl celou Evropu....

sobota 26. dubna 2014

Domácí kváskový chléb s ředkvičkami


Od svého prvního pokusu s domácím kváskovým chlebem  už jsem jich pár napekla. Teda, prsty na obou rukou už by mi na jejich spočítání asi nestačily...:-) Když on je tak dobrý!

pondělí 21. dubna 2014

Focaccia a Svatojakubské mušle na bylinkovém másle

Nebudu zastírat. Můj dnešní příspěvek vznikl na popud soutěže "Aperitivo moment". Zadáním bylo vytvořit finger food, ke kterému se hodí drink na bázi Aperolu. To téma mě zaujalo, protože naprosto zbožňuji Aperol Spritz a finger food je výzva k tvořivosti. Chvilku jsem přemýšlela co by se ke Spritzu mohlo hodit nejvíc. Spritz ve mě evokuje léto a středomořskou atmosféru. Chce to něco lehkého a elegantního...chce to Svatojakubské mušle na domácím bylinkovém másle s čerstvou focacciou.

sobota 19. dubna 2014

Velikonoční zajíček a beránek

Velikonoční zajíček a beránek

Velikonoce jsou tady a letos s ohledem na to bláznivé počasí mají už i tu opravdovou jarní atmosféru. Všechno kvete, raší a zelená se:-) Pamatuji si, že když jsem byla malá kolikrát byly Velikonoce tak brzo, že jsem běhala po zahradě hledajíc schovaná vajíčka ještě v zimní bundě. To letos už bych mohla běhat jen tak v tričku a sukni, jenže už jsem na to asi trochu stará.... I když....., ale jo, počkám až budu "schovávačem" vajíček já:-)


čtvrtek 17. dubna 2014

Velikonoční sušenky

Velikonoční sušenky





Velikonoční sušenky jsem letos dělala poprvé, ale rozhodně ne naposled. Mám ráda, když jsou doma napečené domácí sušenky, jen tak k zakousnutí a tyhle jsou fakt výborné. Máme je na stole pořád po ruce, abychom mohli doplňovat cukry kdykoli je potřeba:-) A je to i zajímavá a neobvyklá dekorace Velikonočního stolu, protože beránek nebo mazanec nám na stole vydrží tak maximálně přes noc...

čtvrtek 10. dubna 2014

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Velikonoce se kvapem blíží, tak jsem se rozhodla upéct mazanec. Tak trochu na zkoušku, jestli chutná tak dobře, jako každý rok:-)

sobota 5. dubna 2014

Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb se vrátil do povědomí nás všech už před nějakou dobou. Na trhu jsem ho koupila už nesčetněkrát a vždycky byl vynikající. O domácím kváskovém chlebu už jsem přečetla řadu článků a blogů, vždyť kdo by neznal blog Maškrtnica nebo kváskovou mapu. Dokonce jsem si našla majitele kvásku v blízkosti, kde bydlím, ale pořád jsem se k upečení svého prvního kváskového chleba nějak neměla. Jo, prostě to chce odvahu. Jenže minulý týden jsem byla na sobotním farmářském trhu v Klánovicích a u stánku vynikajícího opatovského chleba obdivovala ty krásné velké kulaté bochníky. A tu najednou se paní přede mnou zeptala, zda ještě mají kvásek. A v tu chvíli bylo jasno! Ten kvásek musím mít:-) 

pondělí 24. března 2014

Carrot cupcakes

Carrot cupcakes
Mrkvové cupcakes nebo jen mrkvové muffiny dělám poměrně často. Připomínají mi jaro, jsou snadné na přípravu, výborné, dlouho vydrží vláčné a mám pocit, že jsou i zdravé:-)


úterý 18. března 2014

Dr. Pepper cupcakes


Dr. Pepper cupcake

Kola Dr. Pepper se v Čechách docela těžko shání, což ale ve svém důsledku není na škodu, protože její chuť je natolik specifická, že je lepší si ji vychutnat jen jednou za čas. O to víc si na ní pak pochutnám.
 
Nedávno jsem narazila na recept na cupcakes, do kterých se přidává právě Dr. Pepper. Ten recept mě zaujal, protože doposud jsem se nesetkala s ničím, do čeho by se přidávala kola. Tak jsem se rozhodla to vyzkoušet a tento pošmourný a větrný víkend byl pro kuchyňské experimenty jako stvořený.

středa 12. března 2014

Věnečky


Věneček

 






















 
Pravé české žloutkové věnečky se připravují z odpalovaného těsta. To je jediné těsto, ze kterého jsem měla dlouhou dobu respekt. Opravdu mi to trvalo hodně dlouho, než jsem se rozhoupala a do přípravy těsta se pustila. K mému překvapení se ukázalo, že to není vůbec nic těžkého, ba právě naopak. Příprava je snadná a výsledek stojí za to. Ze všeho nejvíc mě teď baví sedět před troubou a přes okýnko sledovat jak těsto roste a nafukuje se. Je to nádhera!
 
Nestudovala jsem sice žádné historické kořeny, ale podle mě je odpalované těsto zřejmým pojítkem české a francouzské cukrařiny, možná i kuchyně jako takové. Klasika francouzských  a českých cukráren  spočívá právě v odpalovaném těstě. Stačí si vzpomenout na francouzské Éclairs nebo slavnostní Croquembouche a české Věnečky a Větrníky. Hezké...obojí mám hrozně ráda:-)
 

sobota 8. března 2014

Cupcakes alla Mimosa

Cupcakes alla Mimosa

Dnes je Mezinárodní den žen. Sama si moc neuvědomuji, jestli se kdy v Čechách na tento svátek připravoval nějaký speciální dort nebo moučník. Spíš si pamatuji červené karafiáty. Zkrátka u nás tenhle svátek asi už vždycky bude mít ten negativní podtón komunistické éry. Ale já si myslím, že je to velká škoda. Každý svátek ať už je jeho původ jakýkoliv je alespoň příležitostí, jak si osladit život, jak si dopřát slavnostní oběd nebo jak potěšit květinou.