Domácí kváskový chléb |
Kváskový chléb se vrátil do povědomí nás všech už před nějakou dobou. Na trhu jsem ho koupila už nesčetněkrát a vždycky byl vynikající. O domácím kváskovém chlebu už jsem přečetla řadu článků a blogů, vždyť kdo by neznal blog Maškrtnica nebo kváskovou mapu. Dokonce jsem si našla majitele kvásku v blízkosti, kde bydlím, ale pořád jsem se k upečení svého prvního kváskového chleba nějak neměla. Jo, prostě to chce odvahu. Jenže minulý týden jsem byla na sobotním farmářském trhu v Klánovicích a u stánku vynikajícího opatovského chleba obdivovala ty krásné velké kulaté bochníky. A tu najednou se paní přede mnou zeptala, zda ještě mají kvásek. A v tu chvíli bylo jasno! Ten kvásek musím mít:-)
Takže kvásek zakoupen, přes týden nastudován postup pečení domácího kváskového chleba, v pátek po práci zaděláno a v sobotu upečeno. Výsledek mě doslova dostal:-)
Domácí kváskový chléb |
Jde o můj první pokus o domácí kváskový chléb a myslím, že se povedl. Chutná báječně, má tvrdší kůrku, nádherně strukturovanou střídku, vynikající lehce nakyslou chuť a celý dům nám nádherně voní! Teď už rozhodně chápu, co to znamená péct domácí kváskový chléb.
První bochník |
Recept jsem převzala od Cuketky a je vážně super! Postup je více než jasný, takže doporučuji kouknout na na tento odkaz.
Domácí kváskový chléb
Těsto:
- 150g žitné chlebové mouky
- 300g pšeničné hladké mouky
- 320g vody
- 1 lžička kvásku (asi 20g)
- 10g soli
- 5g kmínu
Postup:
- 1. den si ve velké míse smícháme obě mouky, sůl, kmín a kvásek. Lehce promícháme, přidáme vodu a zaděláme těsto. To pak přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě.
- 2. den nám těsto pěkně nakynulo. Vyklopíme ho na pomoučený vál, přikryjeme mísou a necháme 20 minut odležet. Poté jej několikrát přeložíme, vždy konce jeden po druhém do středu těsta, a to několikrát až nám vznikne pěkný bochánek, který ještě lehce poválíme a uděláme z něj takový balíček.
- Připravíme si ošatku vysypanou moukou nebo nějakou mísu vyloženou hrubou utěrkou a vysypanou moukou a těsto tam vložíme hladkou stranou dolů. Takto necháme kynout alespoň dvě hodiny.
- Nyní si rozehřejeme troubu na 250°C a necháme ji rozehřátou alespoň 15 minut. Od počátku v troubě rozehříváme také pekáč s víkem, litinový hrnec s víkem nebo ohnivzdornou mísu s víkem.
- Do takto rozpálené nádoby pak opatrně vyklopíme vykynutý pecen a pečeme přikryté víkem asi 10 minut. Pak víko sundáme a pečeme stále na 250°C dalších 25 - 30 minut. Zda je chléb pečený poznáme podle barvy kůrky, mě stačilo 25 minut.
- Chléb vyndáme a necháme zcela vystydnout.
Teď mi nezbývá než poděkovat Opatovskému pekařství a popřát vám dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat