sobota 5. dubna 2014

Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb se vrátil do povědomí nás všech už před nějakou dobou. Na trhu jsem ho koupila už nesčetněkrát a vždycky byl vynikající. O domácím kváskovém chlebu už jsem přečetla řadu článků a blogů, vždyť kdo by neznal blog Maškrtnica nebo kváskovou mapu. Dokonce jsem si našla majitele kvásku v blízkosti, kde bydlím, ale pořád jsem se k upečení svého prvního kváskového chleba nějak neměla. Jo, prostě to chce odvahu. Jenže minulý týden jsem byla na sobotním farmářském trhu v Klánovicích a u stánku vynikajícího opatovského chleba obdivovala ty krásné velké kulaté bochníky. A tu najednou se paní přede mnou zeptala, zda ještě mají kvásek. A v tu chvíli bylo jasno! Ten kvásek musím mít:-) 


Takže kvásek zakoupen, přes týden nastudován postup pečení domácího kváskového chleba, v pátek po práci zaděláno a v sobotu upečeno. Výsledek mě doslova dostal:-) 

Domácí kváskový chléb

Jde o můj první pokus o domácí kváskový chléb a myslím, že se povedl. Chutná báječně, má tvrdší kůrku, nádherně strukturovanou střídku, vynikající lehce nakyslou chuť a celý dům nám nádherně voní! Teď už rozhodně chápu, co to znamená péct domácí kváskový chléb. 

První bochník

Recept jsem převzala od Cuketky a je vážně super! Postup je více než jasný, takže doporučuji kouknout na na tento odkaz.



Domácí kváskový chléb

Těsto:
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 300g pšeničné hladké mouky
  • 320g vody
  • 1 lžička kvásku (asi 20g)
  • 10g soli
  • 5g kmínu


Postup:
  • 1. den si ve velké míse smícháme obě mouky, sůl, kmín a kvásek. Lehce promícháme, přidáme vodu a zaděláme těsto. To pak přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě.
  • 2. den nám těsto pěkně nakynulo. Vyklopíme ho na pomoučený vál, přikryjeme mísou a necháme 20 minut odležet.  Poté jej několikrát přeložíme, vždy konce jeden po druhém do středu těsta, a to několikrát až nám vznikne pěkný bochánek, který ještě lehce poválíme a uděláme z něj takový balíček.
  • Připravíme si ošatku vysypanou moukou nebo nějakou mísu vyloženou hrubou utěrkou a vysypanou moukou a těsto tam vložíme hladkou stranou dolů. Takto necháme kynout alespoň dvě hodiny.
  • Nyní si rozehřejeme troubu na 250°C a necháme ji rozehřátou alespoň 15 minut. Od počátku v troubě rozehříváme také pekáč s víkem, litinový hrnec s víkem nebo ohnivzdornou mísu s víkem.
  • Do takto rozpálené nádoby pak opatrně vyklopíme vykynutý pecen a pečeme přikryté víkem asi 10 minut. Pak víko sundáme a pečeme stále na 250°C dalších 25 - 30 minut. Zda je chléb pečený poznáme podle barvy kůrky, mě stačilo 25 minut. 
  • Chléb vyndáme a necháme zcela vystydnout.

Teď mi nezbývá než poděkovat Opatovskému pekařství a popřát vám dobrou chuť.







Žádné komentáře:

Okomentovat