sobota 17. května 2014

Cibulová marmeláda



Cibuli skoro vůbec nejím, hlavně ne čerstvou, ale cibulovou marmeládu jsem si oblíbila. Poprvé jsem ji ochutnala ve Francii a od té doby jsem si vždycky alespoň jednu skleničku přivezla. Nejvíc mi chutná s kozím sýrem, ale nedávno jsem ji vyzkoušela ke grilovanému hermelínu a ta kombinace je vynikající!

Když tak o tom přemýšlím, prakticky všechno, co jsem kdy ochutnala ve Francii jsem si nakonec oblíbila. Že by kouzlo sladké Francie? Většinou, když někomu nabídnu cibulovou marmeládu, tak se jen zašklebí a nejspíš si pomyslí, jestli jsem nespadla z višně...:-) Já vím, že je to zvláštní, ale stačí ochutnat a pak už mi každý hned uvěří....
Do domácí cibulové marmelády jsem se letos pustila poprvé. Dělala jsem jí podle receptu z knihy Deník Dity P., jen množství jsem udělala poloviční. mám tak v lednici tři krásné skleničky marmelády a myslím, že je to dostačující, až nebude, udělám zase čerstvou...
Cibulová marmeláda
(množství na tři skleničky o objemu 250 ml)

Potřebujeme:

  • 1 kg červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 70 g hnědého cukru
  • 375 ml červeného vína
  • 125 ml vinného octa
  • 100 ml portského vína
  • sůl a pepř


Postup:

  • Cibuli nejprve oloupeme a nakrájíme na jemno. 
  • V hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Přisypeme cibuli a prolisovaný česnek, cukr, sůl a pepř. Promícháme a pomalu necháme vařit asi 40 minut.
  • Poté přilijeme víno, vinný ocet a portské a vaříme dalších asi 30 minut, dokud se tekutiny neodpaří a marmeláda nezhoustne.
  • Vyvaříme si sklenice na marmeládu a naplníme je. Otočíme dnem vzhůru. Skladujeme v lednici.
  • Marmeláda se skvěle hodí k sýrům, ke grilovanému masu nebo fois gras.


Teď mi nezbývá, než Vám popřát Bon dégustation .... 



Žádné komentáře:

Okomentovat