pondělí 5. května 2014

Kremrole

Kremrole





Domácí kremrole dělám už řadu let. Mám období, kdy bych je mohla mít každý den a pak na ně zase na pár měsíců úplně zapomenu. Teď se nacházím zase v tom období, kdy se jich nemůžu nabažit:-) O víkendu jsem upekla jednu várku a hned se po ní zaprášilo, a to jsem se rozdělila jen s manželem:-)





Před mnoha lety, když jsem recept na domácí kremrole objevila, se mi nepodařilo sehnat kovové trubičky o velikosti běžné kremrole. Sehnala jsem pouze ty malé. Dnes už jsou k mání běžně i ty větší, ale na mini kremrolky už jsem si tak zvykla, že u nich hodlám zůstat i do budoucna.


Pamatuji si, že když jsem byla malá byli jsme s rodiči na výletě v Českých Budějovicích  a tam v jedné cukrárně měli takovou tu hoooodně velkou tlustou kremroli. Už tenkrát jsem jí musela mít....sice si dnes už nevzpomínám, jak jsem ji dokázala sníst, ani kolik drobků po mě muselo zůstat, ale určitě byla výborná!

Později, když jsem se seznámila s manželem a společně jsme žili v Bruselu, chtěl mi udělat radost a při jedné cestě z Prahy koupil pár kremrolí. Po obědě mě pozval na kávu a rozbalil přede mnou balíček poctivých českých kremrolí. Hmmm, ty byly!!!!

Kremrole prostě zbožňuji...


Recept, podle kterého kremrole dělám rozhodně není z listového těsta, přesto velmi pěkně lístkuje, je jemné, křehké, ale zároveň se s ním skvěle pracuje.

Domácí kremrole
(asi 40 malých kremrolek)

Těsto:
  • 37 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Náplň:
  • 3 bílky
  • 25 dkg jemného cukru
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, okolo nakrájíme máslo a doprostřed vyklopíme zakysanou smetanu.
  • Vše zpracujeme v hladké těsto, které dáme na hodinu do lednice.
  • Těsto vyválíme na velmi tenký plát, čím tenčí, tím lepší. Nožem nařežeme proužky asi 2 x 15 cm. Ty postupně spirálovitě namotáváme na kovové trubičky.
  • Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut (záleží na typu trouby a síle, na jakou jsme vyváleli těsto).
  • Necháme vychladnout, pak opatrně sundáme z kovových trubiček.
  • Mezitím si připravíme náplň.
  • Bílky a cukr šleháme ve vodní lázni, dokud nevznikne tuhá lesklá hmota.
  • Pomocí cukrářského sáčku s úzkou trubičkou plníme jednotlivé kremrolky.
  • Nakonec lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeji dobrou chuť....





6 komentářů:

  1. Vypadají senzačně, jako od mojí tety Věry! :) :D Sice je nemusím mít každý den, ale když mi je jednou za čas přiveze, sním je všechny :)... Moc hezké fotky! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, můžu se zeptat jaký používáte průměr trubiček? Ty na obrázku jsou mini? Ptám se abych věděla kolik udělat dávky :-) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      máte pravdu, jsou to mini trubičky, průměr je asi 1,5 cm. Původně jsem nemohla sehnat ty velké a ted, když už je mám, stejně používám ty mini. Už je to zvyk:-) Tahle dávka vyjde asi na dva plechy mini kremrolek.

      Přeji pěkný den

      Vymazat
  3. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji. Jaro na ulici!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat