sobota 19. dubna 2014

Velikonoční zajíček a beránek

Velikonoční zajíček a beránek

Velikonoce jsou tady a letos s ohledem na to bláznivé počasí mají už i tu opravdovou jarní atmosféru. Všechno kvete, raší a zelená se:-) Pamatuji si, že když jsem byla malá kolikrát byly Velikonoce tak brzo, že jsem běhala po zahradě hledajíc schovaná vajíčka ještě v zimní bundě. To letos už bych mohla běhat jen tak v tričku a sukni, jenže už jsem na to asi trochu stará.... I když....., ale jo, počkám až budu "schovávačem" vajíček já:-)



Hledání velikonočních vajíček je naprosto úžasný zvyk, který se u nás v rodině dědí už několik generací a až relativně nedávno jsem zjistila, že jde v podstatě o americký zvyk. Tak nevím, jak na to ty moje babičky přišly, ale jsem za to moooooc ráda:-)

Velikonoční beránek

Krom pomlázky a barvení vajíček patří k Velikonocům i řada dalších zvyků a tradic. Další, který u nás doma dodržujeme je darovat si malý dárek tak, aby nás beránek nepokakal. No a já jsem letos takový malý dárek, aby mě beránek nepokakal dostala už v předstihu a ještě k tomu vskutku Velikonoční! Manžel zkrátka usoudil, že mi doma rozhodně nesmí chybět forma na pečení beránka a zajíčka. Takže letos máme na Velikonoce na stole takové malé hospodářství:-)
Receptů na beránka je celá řada, říkala jsem si, že jich pár vyzkouším, jenže jsem začala receptem od Romana Vaňka a on je taaaaak dobrý, že už se mi žádné další zkoušet nechtělo....
Takže tady je recept převzatý z knihy Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně. Předepsaná dávka vystačí přesně na beránka i zajíčka:-)

Velikonoční zajíček

Velikonoční beránek a zajíček

Těsto:

  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 30 dkg cukru
  • 17 dkg másla
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic mléka

Postup:
  • Všechny uvedené suroviny o pokojové teplotě smícháme a utřeme hladké těsto.
  • Těstem naplníme máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Zda je beránek upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle.

 Veselé Velikonoce....


Žádné komentáře:

Okomentovat