čtvrtek 10. dubna 2014

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Velikonoce se kvapem blíží, tak jsem se rozhodla upéct mazanec. Tak trochu na zkoušku, jestli chutná tak dobře, jako každý rok:-)


Recept mám, stejně jako na většinu z české klasiky, po babičce. Babička nikdy na mazanec nedávala mandle, tak jak to vídáme běžně v obchodech. Povrch vždy jen potřela rozšlehaným vejcem a bohatě "poházela" drobenkou (které u nás říkáme "žmolenka", ale málokdo tomu rozumí). Mazanec pak sice nevypadá tak "nastrojeně" jako od pekaře, ale zase je prostě NÁŠ:-) A pochutnal si něm u manžel, který doteď tvrdil, že mazanec nemusí....

Dávka je na jeden fakt velký mazanec, nebo dva malé. Mě ale dělá obrovskou radost vytáhnout z trouby ten obr mazanec, který ani nejde dát na obyčejný talíř. Působí tak nějak majestátně.-)


Velikonoční mazanec
Těsto:
  • 50 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • 12,5 dkg másla
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce + jedno na potření
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 dkg rozinek
Postup:
  • Nejdřív si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a lžíci cukru a cca 15 minut necháme na teplém místě. Máslo necháme rozpustit a lehce vychladnout.
  • Ve velké míse si mezitím připravíme prosátou mouku s cukrem, solí a rozinkami. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme dvě vejce, přilijeme vzešlý kvásek a nakonec i rozpuštěné máslo.
  • Zaděláme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vytvoříme buď jeden nebo dva bochánky, které pak dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě půl hodiny kynout.
  • Nakonec celý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a hojně posypeme drobenkou připravenou z cca 6 dkg másla, 2 lžic mouky a 3 lžic cukru.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme asi 30 minut.
Dobrou chuť přeji...

5 komentářů:

  1. Babičinu klasiku nic nepřekoná, o tom žádná!! Hned bych zakrojila :-)
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak:-) Přeji krásný jarní týden do Provence...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A hlavně s vůní tvého mazance u nás na stole v Provence :-) Jen na žmolenku jsem měla už jen slané máslo (to víš toho je tady víc než toho "normálního") tak je s mandličkama. Je úžasný!!

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=389423091200543&set=a.304153339727519.1073741825.100003985651727&type=1&theater

      Vymazat
  3. Jeeee tak to mám velkou radost! Moc díky! S tím máslem je to paradox,....tady je slané máslo zázrak, u vás je to naopak...:-) Přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem sama,dětem a vnoučatům jsem udělala velikonoční perníčky. Mazance peče druhá babička - máme to rozdělené. Po shlédnutí vašeho receptu jsem na něj dostala tak ohromnou chuť, že i když je již velikonoční pondělí jdu si váš mazanec upéci.
    Jsem hodně zvědavá na tu žmolenku.
    Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat