Rhubarb cupcakes |
Rebarbora mě doposud příliš neoslovovala. Jednou jsem dělala rebarborový koláč se žmolenkou, ale nebyl pro mě ničím výjimečný. Nedávno jsem ale narazila na recept na rebarborové cupcakes, který mě zaujal. Rebarbora je teď v plné sezóně, tak jsem se jí rozhodla dát šanci.
.jpg)
aby bylo dost pro všechny:-) Ještě koupím rebarboru do zahrádky, abych napřesrok už měla svoji vlastní....
Rebarborové cupcakes
(dávka asi 18 cupcakes)
Těsto:
- 20 dkg hladké mouky
- 18 dkg cukru
- 10 dkg změklého másla
- 2 vejce
- 125 ml zakysané smetany
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
- 10 dkg rebarbory, oloupané a na jemno nakrájené
Krém:
- 15 dkg změklého másla
- 40 dkg tvarohu
- 15 dkg cukru
- (růžové potravinářské barvivo)
Rebarborové pyré:
- 10 dkg rebarbory, oloupané a na jemno nakrájené
- 100 ml vody
- 3 PL cukru
- 1/2 lžičky kardamomu
- (růžové potravinářské barvivo)
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto.
- Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl promícháme, přidáme máslo, vejce, zakysanou smetanu a vanilku a vše utřeme do hladka. Nakonec vmícháme nakrájenou rebarboru.
- Připravíme si formu na muffiny, vyložíme si papírovými košíčky na pečení a ty plníme přibližně do 3/4.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 18 minut. Zda jsou cupcakes upečené vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Cupcakes necháme vychladnout.
- Nyní si připravíme rebarborové pyré.
- Nakrájenou rebarboru dáme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme cukr a kardamon. Necháme zlehka vařit asi 5 minut.
- Rebarboru přecedíme a dáme stranou. Zbylou tekutinu dáme zpět do hrnce a provaříme, dokud nebude lehce lepivá, asi 10 minut. Rebarboru vrátíme do hrnce a necháme společně vychladnout. Pokud chceme výraznější barvu, můžeme přidat trochu potravinářského barviva.
- Krém si připravíme tak, že nejprve utřeme máslo s cukrem, následně vmícháme tvaroh a utřeme do hladka. Nakonec můžeme přidat růžové potravinářské barvivo.
- Když vše vychladlo, začneme zdobit.
- Každý cupcake hojně ozdobíme krémem a na vršek dáme lžičku rebarborového pyré.
Přeji dobrou, rebarborovou chuť....
Žádné komentáře:
Okomentovat