čtvrtek 22. května 2014

Rebarborové cupcakes

Rhubarb cupcakes

Rebarbora mě doposud příliš neoslovovala. Jednou jsem dělala rebarborový koláč se žmolenkou, ale nebyl pro mě ničím výjimečný. Nedávno jsem ale narazila na recept na rebarborové cupcakes, který mě zaujal. Rebarbora je teď v plné sezóně, tak jsem se jí rozhodla dát šanci.


A udělala jsem dobře. Cupcakes jsou neuvěřitelně vláčné (u tohoto receptu hodlám zůstat i bez rebarbory). Krém jsem si lehce přizpůsobila vlastní chuti - nahradila jsem krémový sýr dobrým českým tvarohem, na který nedám dopustit a rebarborové pyré je skvělou tečkou na konec. Všechny chutě jsou dokonale vyvážené. Že se cupcakes povedly dokazuje i můj manžel, který o rebarboru vůbec nestál, ale tentokrát si "objednal" ještě jednu várku:-) Takže jsem opět vyrazila na trh a nakoupila rebarboru rovnou na dvojnásobnou dávku,
aby bylo dost pro všechny:-) Ještě koupím rebarboru do zahrádky, abych napřesrok už měla svoji vlastní....
  
Rebarborové cupcakes
(dávka asi 18 cupcakes)
Těsto:
  • 20 dkg hladké mouky
  • 18 dkg cukru
  • 
    10 dkg změklého másla
  • 2 vejce
  • 125 ml zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 10 dkg rebarbory, oloupané a na jemno nakrájené
Krém:
  • 15 dkg změklého másla
  • 40 dkg tvarohu
  • 15 dkg cukru
  • (růžové potravinářské barvivo)
Rebarborové pyré:
  • 10 dkg rebarbory, oloupané a na jemno nakrájené
  • 100 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • (růžové potravinářské barvivo)
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto.
  • Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl promícháme, přidáme máslo, vejce, zakysanou smetanu a vanilku a vše utřeme do hladka. Nakonec vmícháme nakrájenou rebarboru.
  • Připravíme si formu na muffiny, vyložíme si papírovými košíčky na pečení a ty plníme přibližně do 3/4.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 18 minut. Zda jsou cupcakes upečené vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Cupcakes necháme vychladnout.
  • Nyní si připravíme rebarborové pyré.
  • Nakrájenou rebarboru dáme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme cukr a kardamon. Necháme zlehka vařit asi 5 minut.
  • Rebarboru přecedíme a dáme stranou. Zbylou tekutinu dáme zpět do hrnce a provaříme, dokud nebude lehce lepivá, asi 10 minut. Rebarboru vrátíme do hrnce a necháme společně vychladnout. Pokud chceme výraznější barvu, můžeme přidat trochu potravinářského barviva.
  • Krém si připravíme tak, že nejprve utřeme máslo s cukrem, následně vmícháme tvaroh a utřeme do hladka. Nakonec můžeme přidat růžové potravinářské barvivo.
  • Když vše vychladlo, začneme zdobit.
  • Každý cupcake hojně ozdobíme krémem a na vršek dáme lžičku rebarborového pyré.
Přeji dobrou, rebarborovou chuť....




Žádné komentáře:

Okomentovat