středa 12. března 2014

Věnečky


Věneček

 






















 
Pravé české žloutkové věnečky se připravují z odpalovaného těsta. To je jediné těsto, ze kterého jsem měla dlouhou dobu respekt. Opravdu mi to trvalo hodně dlouho, než jsem se rozhoupala a do přípravy těsta se pustila. K mému překvapení se ukázalo, že to není vůbec nic těžkého, ba právě naopak. Příprava je snadná a výsledek stojí za to. Ze všeho nejvíc mě teď baví sedět před troubou a přes okýnko sledovat jak těsto roste a nafukuje se. Je to nádhera!
 
Nestudovala jsem sice žádné historické kořeny, ale podle mě je odpalované těsto zřejmým pojítkem české a francouzské cukrařiny, možná i kuchyně jako takové. Klasika francouzských  a českých cukráren  spočívá právě v odpalovaném těstě. Stačí si vzpomenout na francouzské Éclairs nebo slavnostní Croquembouche a české Věnečky a Větrníky. Hezké...obojí mám hrozně ráda:-)
 


Věneček
 
Recept na věnečky se žloutkovým krémem jsem si vypůjčila z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Dávka na asi 20 věnečků je sice poměrně velká a dala by se bez problémů vydělit dvěma, ale myslím, že i tohle množství zmizí velmi rychle. Aspoň u nás doma teda zmizelo a jsem si jistá, že do cukrárny už na věnečky chodit nebudeme....
 
 

Věnečky se žloutkovým krémem

asi 20 kousků


Těsto:

  • 300 ml vody
  • 12,5 dkg oleje
  • 250 g hladké
  • 35 dkg vajec (asi 5 vajec)
  • špetka soli


Žloutkový krém:

  • 1 l mléka
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg másla
  • 15 dkg vanilkového pudinku
  • 4 žloutky

  • Fondán





Postup:

  • Nejprve si připravíme těsto. Do hrne vlijeme vodu, olej a přidáme špetku soli. Přivedeme k varu a přisypeme prosátou mouku. Směs pořádně mícháme tak dlouho, až se u dna hrnce začne dělat bílý povlak.
  • Těsto přendáme do robotu a za postupného přidávání vajec třeme dohladka.
  • Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech vyloženým papírem na pečení nastříkáme libovolně velká kolečka. Věnečky nabydou, takže raději mezi věnečky víc prostoru.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut do zlatova. Asi v polovině pečení na chvilku pootevřeme troubu, aby vyšla pára.

  • Příprava krému je snadná. z mléka, cukru a pudinku si uvaříme puding, který necháme vychladnout.
  • Poté vmícháme máslo o pokojové teplotě a nakonec postupně žloutky. Šleháme opět do hladka.

  • Když nám věnečky vychladly, podélně je rozřízneme, nejlépe pilkovým nožem a plníme připraveným krémem.
  • Povrch můžeme potřít fondánem nebo cukrovou polevou (z moučkového cukru a trochu vody). Fondán jsem koupila hotový a rozehřála s trochou vody, ale příště rozhodně vyzkouším udělat si vlastní.

Takže, uvařte si silnou kávu a přeji dobrou chuť.




8 komentářů:

  1. Máš nádherný blog, narazila jsem na něj teď díky tvé nominaci na "foodblog roku" a nestačím koukat, jaké krásné fotky a úžasné recepty tu máš :). Fakt nádhera. A takový dobrý čerstvý věneček bych si hned dala :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jeeeee, moc děkuji! To je moc milé, mám radost, že se ti můj blog líbí. O to větší motivací je pro mě pokračovat a vymýšlet nové a nové dobroty. Doufám, že budeš mou novou čtenářkou:-)

      Smazat
  2. Neumíte česky, máte chyby v článku a navíc ten recept nefunguje. Určitě jsou na fotkách koupené věnečky.... ;(

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc děkuji za kompliment, když vypadají jako zakoupené...

      Smazat
  3. Zpráva pro Anonym z 1. června. Věnečky podle receptu dělám a vždy mi takto vyjdou, recept blogerky funguje. Věnečky jsou chutné a krásné. Kdyby jste uměl číst, tak víte že Petra dělá tyto věnečky podle Romana Vaňka - její citace "Recept na věnečky se žloutkovým krémem jsem si vypůjčila z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy" domnívám se že Vaše inteligence je na velice nízké úrovni a problém, že Vám recept nevyjde je někde mezi rukama a troubou.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jenomže v knize je popis receptu mnohem podrobnější a se značnými rozdíly.

      Smazat
  4. dobry den, prosim, je lepsi pouzit troubu na horkovzduch 200 C nebo jen spodni a horni ohrevna 200 C? děkuji moc. Veronika

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,já používám horkovzduch na 200 a vzdy to vyjde. Doufam,žecse vam povedou a ze budou chutnat!

      Smazat