úterý 11. listopadu 2014

Cupcakes Forêt noire - Black forest cupcakes

Cupcake Forêt noire

Mám ráda dort Forêt noire, nebo Black forest nebo, jak se nazývá v Německu, Schwarzwalder torte, prostě čokoládový dort se šlehačkou a třešněmi v alkoholu posypaný čokoládou. Ta kombinace alkoholem nasáklých třešní, hříšné čokolády a nadýchané šlehačky je zkrátka to NEJ. Aby byla trochu změna, rozhodla jsem se tentokrát pro mini verzi tohoto dortu, tedy pro cupcakes. Myslím, že teď, když už odzvonilo dýním a do Vánoc ještě nějaký ten čas zbývá je nejlepší čas trochu čokoládově zhřešit a korunovat to tou pomyslnou třešničkou na dortu:-)

pátek 31. října 2014

Halloweenská roláda

Halloween roll cake
Halloween jsem nikdy nijak neslavila, ale vidím v něm příležitost upéct něco nového a zajímavého a určitě je to příjemné zpestření podzimu. 

čtvrtek 30. října 2014

Domácí sušenky - Halloween

Halloween cookies








Moje domácí sušenkování pokračuje:-) Dnes tu máme Halloween, takže nemůže chybět dýně, máme tu jednu opravdu maxi dýni, pak jednu co se na nás zubí a taky jednu malou. Nechybí ani netopýr a lebka...

úterý 28. října 2014

Domácí sušenky - Podzim

Autumn cookies

Domácí sušenky peču moc ráda a tenhle recept se mi osvědčil. Sušenky jsou krásně máslové, voní vanilkou a u nás vždycky rychle zmizí:-)

úterý 21. října 2014

Čokoládová pěna s hruškou


 Čokoládová pěna s hruškou je trochu netradiční recept. Nejde o klasickou pěnu, ve smyslu slova "mousse", ale o "moelleux poire-chocolat", což je v podstatě nadýchaný obláček s hruškou uprostřed. K přípravě potřebujete zapékací misky, neboť se pěna peče 12 minut v troubě, a to je právě to co tuto sladkost odlišuje od "Mousse au chocolat". Recept vážně mohu vřele doporučit, je snadný, rychlý a výsledku nejde odolat. Ještě musím dodat, že recept je to rychlý pouze v případě, že hrušky si připravíte den předem:-)

středa 15. října 2014

Štrůdl


Štrůdl
Klasický štrůdl má být z taženého těsta, jenže občas člověk spěchá a chce mít rychle hotovo něco malého k odpolední kávě. A právě pro taková případ je tu moje verze štrůdlu, pro kterou sice nemám žádný speciální název, ale zato je postup vcelku snadný a výsledek vynikající. Myslím, že je to to pravé pro nadcházející podzimní dny, kdy už světla přes den citelně ubývá a je potřeba doplnit energii trochou cukru:-)

úterý 30. září 2014

Domácí Nutella

Domácí Nutella
Domácí Nutella je až zázračně rychlá a jednoduchá a ke všemu ještě moc dobrá...

Přiznávám, že by mě asi jen tak nenapadlo udělat domácí Nutellu, ale letos se nám na zahradě urodilo tolik lískových oříšků, že jsem začala přemýšlet nad jejich smysluplným zpracováním. No a najednou se zrodil nápad na Nutellu. Takže teď máme doma Nutellu, o které víme, že je z našich vlastních ořechů, z kvalitní čokolády, mléka a postrádá veškeré vychytávky chemicko-potravinářského průmyslu...
Je pravda, že její konzistence je trochu řidší než u kupované Nutelly, ale zase to napravuje chuť, která je hooooodně oříšková.
 

úterý 23. září 2014

První podzimní den


Dnes je 23. září a to znamená, že začíná podzim. Začátek je to ale asi jen podle kalendáře, protože podzim letos přišel trochu dřív.  Venku je sice chladno, listí už je téměř opadané, ale teplé podzimní sluníčko svítí a to je hlavní. Tak si pojďme ty paprsky užít...

Krásné podzimní dny přeji.....










neděle 21. září 2014

Kulajda

Kulajda
Tak dnes vařil můj manžel.....! Což není nic výjimečného, právě naopak...

Přiznávám, že až do nedávna jsem kulajdu nikdy neochutnala ... hrozný prohřešek...! Naštěstí se můj manžel rozhodl, že se to musí napravit a kulajdu uvařil. Je výborná a od teď je to moje nejoblíbenější polévka! Miluju tu lehce nakyslou chuť, spoustu kopru, poctivě nasbírané houby a rozteklý žloutek ... je to prostě slast a právě teď je asi ta nejlepší doba, kdy si kulajdu dopřát a využít přitom čerstvé houby.

pondělí 15. září 2014

La tarte aux pommes

La tarte aux pommes
La tarte aux pommes, nebo-li jablečný koláč. Jablka rostou v celé Evropě hojně a právě teď s přicházejícím podzimem je jejich nejlepší doba. Stejně jako tady v Čechách děláme jablečný štrůdl, tak ve Francii připravují La tarte aux pommes. Každý region má svůj vlastní recept a určitě i nějakou tu svoji tajnou ingredienci, já ale připravují tento francouzský koláč podle jednoduchého a pokud mohu, dle četných ochutnávek, soudit tradičního receptu.

pondělí 8. září 2014

La tarte tropézienne

La tarte tropézienne

Už před více než rokem jsem v příspěvku o Provence nakousla, že se k La tarte tropézienne vrátím, takže voilá...

úterý 2. září 2014

Podzim


Mám ráda podzim a cítím, že už se blíží mílovými kroky. Už je cítit ve vzduchu a je všude kolem nás....

pondělí 25. srpna 2014

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem
Ani jsme se nenadáli a podzim klepe na dveře. Neklamným znamením jsou i stromy obsypané švestkami. Nevím jak u vás, ale u nás doma máme švestkové období už asi dva týdny. Za tu dobu jsme zvládli čtyři obří švestkové koláče, jedny švestkové knedlíky a mrazák už, stejně jako já, taky víc švestek nepojme:-)
 
Pokud jste ale letos ještě švestkový koláč neměli, rozhodně doporučuji tento kynutý se švestkami a mákem. Je to klasika, nic překotného, ale je jednoduše nejlepší....

pátek 25. července 2014

Borůvkový koláč


Borůvkový koláč
Sezóna borůvek je v plném proudu, tak je potřeba je náležitě využít. A co může být lepšího a víc českého než kynutý borůvkový koláč se žmolenkou?

čtvrtek 3. července 2014

Bruselské vafle

 
 
Vafle jsou kromě lahodných hranolek, slávek a pralinek dalším z jedlých symbolů Bruselu. V centru na ně narazíte na každém rohu a vždycky jsou výborné, nadýchané a bohatě ozdobené. Nikdy jsem ale nepochopila, jak se s tím kopcem šlehačky, ovoce a čokoládové polevy vypořádat za chůze tak, abych se nepocintala. Je to vážně umění. Belgičané na to mají asi nějaké zvláštní školení. Alternativou je dát si vafli jen s cukrem, taky je vynikající a dá se s ní úplně v pohodě procházet uličkami Bruselu, aniž byste ohrozili sebe nebo kohokoliv jiného. Samozřejmě existují i místa, kde si lze vafle vychutnat v klidu u stolu s šálkem dobré kávy, ale moc jich není a takové místo už vyžaduje třeba i zvláštní příležitost. Krátce před mým odjezdem z Bruselu, kde jsem žila téměř pět let, nedaleko čůrajícího chlapečka otevřeli takový malý, ale moderní vaflový fast food Waffle Factory. Vafle měly výborné a nadýchané a bylo možné si s nimi v klidu sednout a vychutnat si je a pak hned zase pokračovat v poznávání Bruselu.