Švestkový koláč s mákem |
Pokud jste ale letos ještě švestkový koláč neměli, rozhodně doporučuji tento kynutý se švestkami a mákem. Je to klasika, nic překotného, ale je jednoduše nejlepší....
Kynuté těsto je stejné jako na borůvkový koláč, jen postup se prodlouží o přípravu makové náplně. Přiznávám se ale, že já používám tu již hotovou z obchodu. Uvedená dávka vyjde na jeden opravdu velký plech a ještě zbude na dva malé koláčky (tartelletky).
Kynutý švestkový koláč s mákem
Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- 10 dkg másla
- 7 dkg cukru
- 2 žloutky
- lžička citronové kůry
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 1 balení makové náplně + mléko (množství na obalu makové náplně)
- žmolenka asi z 12 dkg másla, polohrubé mouky a cukru
Postup:
- Nejprve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme asi 15 minut vzejít.
- Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme trochu soli, citronovou kůru a cukr. Vmícháme vzešlý kvásek, dva žloutky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Vše důkladně zaděláme a dáme alespoň na hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta uválíme plát silný asi 0,5 cm, který přeneseme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Nejprve pomažeme předem připravenou makovou náplní (příprava uvedená vždy na obalu), následně poctivě poklademe vypeckovanýma švestkama a nakonec posypeme žmolenkou.
- Pečeme v předehřáté na 180°C asi 30 minut.
Mák moc nemusím, ale fotky jsou naprosto úžasné! :)
OdpovědětVymazatbezlepkovebrno.blogspot.com