pondělí 25. srpna 2014

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem
Ani jsme se nenadáli a podzim klepe na dveře. Neklamným znamením jsou i stromy obsypané švestkami. Nevím jak u vás, ale u nás doma máme švestkové období už asi dva týdny. Za tu dobu jsme zvládli čtyři obří švestkové koláče, jedny švestkové knedlíky a mrazák už, stejně jako já, taky víc švestek nepojme:-)
 
Pokud jste ale letos ještě švestkový koláč neměli, rozhodně doporučuji tento kynutý se švestkami a mákem. Je to klasika, nic překotného, ale je jednoduše nejlepší....


 
Kynuté těsto je stejné jako na borůvkový koláč, jen postup se prodlouží o přípravu makové náplně. Přiznávám se ale, že já používám tu již hotovou z obchodu. Uvedená dávka vyjde na jeden opravdu velký plech a ještě zbude na dva malé koláčky (tartelletky).

 
 
Kynutý švestkový koláč s mákem
Těsto:
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • 10 dkg másla
  • 7 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • lžička citronové kůry
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 1 balení makové náplně + mléko (množství na obalu makové náplně)
  • žmolenka asi z 12 dkg másla, polohrubé mouky a cukru
Postup:
  • Nejprve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme asi 15 minut vzejít.
  • Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme trochu soli, citronovou kůru a cukr. Vmícháme vzešlý kvásek, dva žloutky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
  • Vše důkladně zaděláme a dáme alespoň na hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta uválíme plát silný asi 0,5 cm, který přeneseme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  • Nejprve pomažeme předem připravenou makovou náplní (příprava uvedená vždy na obalu), následně poctivě poklademe vypeckovanýma švestkama a nakonec posypeme žmolenkou.
  • Pečeme v předehřáté na 180°C asi 30 minut.
 
Přeji dobrou chuť...


 

1 komentář:

  1. Mák moc nemusím, ale fotky jsou naprosto úžasné! :)

    bezlepkovebrno.blogspot.com

    OdpovědětVymazat