Vafle jsou kromě lahodných hranolek, slávek a pralinek dalším z jedlých symbolů Bruselu. V centru na ně narazíte na každém rohu a vždycky jsou výborné, nadýchané a bohatě ozdobené. Nikdy jsem ale nepochopila, jak se s tím kopcem šlehačky, ovoce a čokoládové polevy vypořádat za chůze tak, abych se nepocintala. Je to vážně umění. Belgičané na to mají asi nějaké zvláštní školení. Alternativou je dát si vafli jen s cukrem, taky je vynikající a dá se s ní úplně v pohodě procházet uličkami Bruselu, aniž byste ohrozili sebe nebo kohokoliv jiného. Samozřejmě existují i místa, kde si lze vafle vychutnat v klidu u stolu s šálkem dobré kávy, ale moc jich není a takové místo už vyžaduje třeba i zvláštní příležitost. Krátce před mým odjezdem z Bruselu, kde jsem žila téměř pět let, nedaleko čůrajícího chlapečka otevřeli takový malý, ale moderní vaflový fast food Waffle Factory. Vafle měly výborné a nadýchané a bylo možné si s nimi v klidu sednout a vychutnat si je a pak hned zase pokračovat v poznávání Bruselu.
Vrátíme-li se ale k vaflím, respektive k tomu co dělá bruselské vafle tak vláčné a nadýchané, jsou to našlehané bílky, zkrátka tuhý sníh. Nepřidává se žádný prášek do pečiva, ani nám těsto dlouho nekyne, stačí jen neošidit sníh. Tak snadné a tak dobré.
Bruselské vafle
(asi 10 ks)
Těsto:
Postup:- 12,5 dkg hladké mouky
- 250 ml mléka
- 10 g cukru
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 4 vejce
- špetka soli
- ovoce, šlehačka, moučkový cukr
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr, 4 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo.
- Vše prošleháme tak, abychom měli hladké těsto.
- Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, který pak opatrně přimícháme do těsta.
- Rozpálíme vaflovač, který lehce vytřeme máslem a postupně upečeme 10 vaflí.
- Ještě teplé vafle pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.
Dobrou chuť přeji....
Hmmm, mňam, hned bych si jednu dala :o)))
OdpovědětVymazatDíky za receptík na velkou dobrotu :o)
pa B.