úterý 30. září 2014

Domácí Nutella

Domácí Nutella
Domácí Nutella je až zázračně rychlá a jednoduchá a ke všemu ještě moc dobrá...

Přiznávám, že by mě asi jen tak nenapadlo udělat domácí Nutellu, ale letos se nám na zahradě urodilo tolik lískových oříšků, že jsem začala přemýšlet nad jejich smysluplným zpracováním. No a najednou se zrodil nápad na Nutellu. Takže teď máme doma Nutellu, o které víme, že je z našich vlastních ořechů, z kvalitní čokolády, mléka a postrádá veškeré vychytávky chemicko-potravinářského průmyslu...
Je pravda, že její konzistence je trochu řidší než u kupované Nutelly, ale zase to napravuje chuť, která je hooooodně oříšková.
 
 
Domácí Nutella
dávka na dvě sklenice o 250 ml
 
Potřebujeme:
  • 20 dkg lískových ořechů
  • 30 dkg kvalitní čokolády (já použila 20 dkg hořké a 10 dkg mléčné)
  • 400 g mléka
  • 60 g sušeného mléka
  • 3 PL medu
  • špetka soli
 
Postup:
  • Nejprve si připravíme ořechy. Dáme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v troubě na 180°C dokud nezhnědnou. Pak je vyndáme a v utěrce několikrát pořádně promneme tak, abychom je zbavili co možná nejvíce slupek. Poté ořechy v robotu umeleme do hladka a pokračujeme dále až se vytvoří hustá pasta. Trvá to pár minut.
  • V hrnci si rozehřejeme mléko se sušeným mlékem a medem a přivedeme k varu, pak ihned stáhneme.
  • Ve vodní lázni si rozpustíme obě čokolády.
  • V míse nyní spojíme rozpuštěnou čokoládu a pastu z ořechů a důkladně promícháme. Jakmile je směs dokonale hladká, přidáme teplé mléko a opět vše důkladně promícháme.
  • Nyní nalejeme směs do předem sterilovaných sklenic a dáme do lednice alespoň přes noc vychladit, čímž docílíme tužší konzistence.
 
Hotová Nutella je pak nejlepší na čerstvě pečeném toustu...dobrou chuť přeji....
 

2 komentáře:

  1. To vypadá fakt nádherně. Máš strašně krásné fotky. A ta nutella .. mňam, hned bych si dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat