Domácí Nutella |
Přiznávám, že by mě asi jen tak nenapadlo udělat domácí Nutellu, ale letos se nám na zahradě urodilo tolik lískových oříšků, že jsem začala přemýšlet nad jejich smysluplným zpracováním. No a najednou se zrodil nápad na Nutellu. Takže teď máme doma Nutellu, o které víme, že je z našich vlastních ořechů, z kvalitní čokolády, mléka a postrádá veškeré vychytávky chemicko-potravinářského průmyslu...
Je pravda, že její konzistence je trochu řidší než u kupované Nutelly, ale zase to napravuje chuť, která je hooooodně oříšková.
Domácí Nutella
dávka na dvě sklenice o 250 ml
Potřebujeme:
- 20 dkg lískových ořechů
- 30 dkg kvalitní čokolády (já použila 20 dkg hořké a 10 dkg mléčné)
- 400 g mléka
- 60 g sušeného mléka
- 3 PL medu
- špetka soli
Postup:
- Nejprve si připravíme ořechy. Dáme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v troubě na 180°C dokud nezhnědnou. Pak je vyndáme a v utěrce několikrát pořádně promneme tak, abychom je zbavili co možná nejvíce slupek. Poté ořechy v robotu umeleme do hladka a pokračujeme dále až se vytvoří hustá pasta. Trvá to pár minut.
- V hrnci si rozehřejeme mléko se sušeným mlékem a medem a přivedeme k varu, pak ihned stáhneme.
- Ve vodní lázni si rozpustíme obě čokolády.
- V míse nyní spojíme rozpuštěnou čokoládu a pastu z ořechů a důkladně promícháme. Jakmile je směs dokonale hladká, přidáme teplé mléko a opět vše důkladně promícháme.
- Nyní nalejeme směs do předem sterilovaných sklenic a dáme do lednice alespoň přes noc vychladit, čímž docílíme tužší konzistence.
Hotová Nutella je pak nejlepší na čerstvě pečeném toustu...dobrou chuť přeji....
To vypadá fakt nádherně. Máš strašně krásné fotky. A ta nutella .. mňam, hned bych si dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatDíky moc!!!!
Vymazat