Borůvkový koláč |
Sezóna borůvek je v plném proudu, tak je potřeba je náležitě využít. A co může být lepšího a víc českého než kynutý borůvkový koláč se žmolenkou?
Nebudu tvrdit, že jsem ty borůvky sama sbírala, ale koupila jsem je v Krkonoších, takže voněly lesem a jehličím a byly vážně vynikající. Recept na kynutý borůvkový koláč mám stejný jako měla vždycky moje maminka. Je ze staré a mnou otrhané Vrabcovy kuchařky. Ta kuchařka je téměř v katastrofálním stavu a přiznávám, že za to můžu já. Když jsem byla malá nechtěla jsem nic jíst, dokud jsem tuhle kuchařku neměla před sebou, abych si mohla listovat a prohlížet obrázky. Některé stránky jsem pak "ozdobila" kuřecím vývarem nebo jinou dobrotou a jiné jsem zase "ozdobně" trhala. Takže chudák kuchařka. Naštěstí nejvíc trpěly počáteční kapitoly, ale ty o pečení a sladkostech se uchovaly....
Kynutý borůvkový koláč
Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- 10 dkg másla
- 7 dkg cukru
- 2 žloutky
- lžička citronové kůry
- 1 litr borůvek
- žmolenka asi z 12 dkg másla, polohrubé mouky a cukru
Postup:
- Nejprve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme asi 15 minut vzejít.
- Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme trochu soli, citronovou kůru a cukr. Vmícháme vzešlý kvásek, dva žloutky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Vše důkladně zaděláme a dáme alespoň na hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta uválíme plát silný asi 0,5 cm, který přeneseme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Hojně zasypeme borůvkami a nakonec žmolenkou.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut.
Přeji dobrou chuť...
Recept vypadá skvěle! Jen nevím, jak naměřím ten litr borůvek :(
OdpovědětVymazat