pondělí 15. září 2014

La tarte aux pommes

La tarte aux pommes
La tarte aux pommes, nebo-li jablečný koláč. Jablka rostou v celé Evropě hojně a právě teď s přicházejícím podzimem je jejich nejlepší doba. Stejně jako tady v Čechách děláme jablečný štrůdl, tak ve Francii připravují La tarte aux pommes. Každý region má svůj vlastní recept a určitě i nějakou tu svoji tajnou ingredienci, já ale připravují tento francouzský koláč podle jednoduchého a pokud mohu, dle četných ochutnávek, soudit tradičního receptu.

Celý postup je jednoduchý a nezabere moc času, tedy až na loupání a krájení jablek... Je ale třeba počítat s tím, že upečený koláč by měl být alespoň 4 hodiny, nejlépe ale přes noc v lednici...ráno na vás ale čeká vynikající snídaně!
La tarte aux pommes
Těsto:
  • 20 dkg hladké mouky
  • 10 dkg másla
  • 5 cl mléka
  • špetka soli
  • dále pak 4-5 jablek
  • 3 vejce
  • 50 cl mléka
  • lžička skořice
  • 4 polévkové lžíce hnědého cukru
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přidáme máslo a uděláme žmolenku, do které nakonec vlijeme mléko a zpracujeme těsto. Těsto nemusíme zpracovávat zcela do hladka, stačí, aby drželo pohromadě.
  • Takto připravené těsto rozválíme na vále do velikosti formy na koláč tak, aby těsto lehce přesahovalo okraje formy. Těsto přeneseme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zařízneme spolu s okraji formy. Dno těsta propícháme vidličkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C na 20 minut.
  • Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme na měsíčky.
  • V další míse si připravíme krém, nebo spíš zálivku a to tak, že metlou promícháme mléko s vejci, cukrem a skořicí.
  • Jakmile je těsto upečené a trochu vychladlé, můžeme na dno poskládat nakrájená jablka, která nakonec zalijeme připravenou zálivkou. Pokud máte formu na koláč s nižším okrajem jako já, tak vám trochu zálivky zbude. Aspoň máte důvod druhý den udělat další koláč:-)
  • Takto připravený koláč dáme opět péct asi na 25 minut nebo až nám okraje pěkně zezlátnou. Můžeme ještě lehce pocukrovat a na posledních pět minut nechat cukr na koláči zkaramelizovat.
  • Poslední krok je ten nejtěžší...nechat koláč do druhého dne odpočívat...
Et voilá .... Bon appétit

Žádné komentáře:

Okomentovat