pondělí 8. září 2014

La tarte tropézienne

La tarte tropézienne

Už před více než rokem jsem v příspěvku o Provence nakousla, že se k La tarte tropézienne vrátím, takže voilá...

La tarte tropézienne to je pojem...
V Saint Tropez nenajdete jedinou cukrárnu, kde by tenhle dortík neměli. Prodávají se ve všech velikostech od maxi až po mini dortíky, někdy se také plní jahodami nebo malinami, ale vždycky jsou výborné.
 
 
 
Trochu jsem pátrala o jeho minulosti a zdá se, že původ tohoto francouzského klenotu je v Polsku. Tomu bych i sama věřila, protože podoba s Pražským koláčem asi nebude zcela náhodná. Polák Alexander Micka si v roce 1955 v Saint Tropez otevřel cukrárnu, ve které vyráběl a prodával koláč podle receptu svojí babičky.  Říká se, že to byla Brigitte Bardot, kdo pojmenoval tenhle koláč s krémem jako Tarte tropézienne, a to právě v době, kdy v Saint Tropez natáčela slavný film A Bůh stvořil ženu.
 

Přiznávám, že mi docela dlouho trvalo, než jsem se odhodlala doma tenhle dortík vyzkoušet. Prošla jsem řadu receptů, ale žádný mě nepřesvědčil, protože těsto bylo vždy typicky "buchtové" a já si pamatovala, že pravý Tarte tropezienne po buchtách prostě nechutná. Až nedávno jsem narazila na nové číslo časopisu Patisserie, ve kterém byl uveden recept, který ačkoli je také na kynuté těsto, se lehce odlišuje od běžné české kynuté tradice. Takže jsem se odhodlala a jeden sobotní večer a nedělní dopoledne jsem věnovala vzpomínání na francouzské pobřeží....otevřela jsem si lahodné růžové Cote de Provence a zadělala těsto:-)
 

La tarte tropézienne
Těsto:
  • 185 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 4 g soli
  • 7 g droždí
  • 10 g sušeného mléka
  • 125 g vajec
  • 150 g másla
 
  • vejce na potření a perličkový cukr na posypání
 
Krém:
  • 340 g mléka
  • 60 g žloutků
  • 60 g cukru
  • 30 g vanilkového pudinku
  • 35 g másla
  • 100g šlehačky
 
Postup:
  • Postup je třeba si rozdělit na dva dny. První den v podvečer si zaděláme těsto a druhý den vše dokončíme.
  • Těsto zaděláme tak, že všechny suché suroviny včetně droždí a vajec dáme do zadělávací mísy a třeme, dokud se vše neodlepuje od stěn mísy. Nakonec zapracujeme změklé máslo.
  • Těsto dáme na hodinu kynout na teplé místo a poté ho na vále důkladně zpracujeme tak, abychom z něj dostali maximum vzduchu.
  • Těsto pak zabalíme do potravinářské folie a dáme přes noc do lednice.
  • Druhý den těsto necháme lehce povolit a rozválíme na výšku asi 2,5 cm. Dortovým ráfkem vykrojíme z těsta kruh o průměru 20 cm a dáme i s ráfkem opět na hodinu kynout.
  • Před pečením ještě povrch potřeme vejcem a posypeme perličkovým cukrem.
  • Takto připravené těsto v ráfku pečeme na 180°C asi 30 minut.
 
  • Mezitím si připravíme krém.
  • Nejprve utřeme vejce s cukrem do pěny. Pak přidáme vanilkový pudink a dobře promícháme. nakonec zalijeme horkým mlékem a mícháme. Směs přelijeme zpět do kastrolu po mléce a zlehka za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne.
  • Necháme lehce vystydnout a vmícháme máslo. Nakonec, když je krém vychladlý, vmícháme ušlehanou šlehačku.
 
  • Celý dort dokončíme tak, že korpus vodorovně rozřízneme, spodní díl pomažeme krémem a přiklopíme díl horní.
  • Dort dáme nejlépe přes noc do lednice, aby se vše proleželo.
 
Et voilá ... bonne degustation ...
 

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    doporučíte mi, kde koupit zdobení/ perličkový cukr? Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, ráda bych Vám doporučila, ale bohužel nemyslím si, že by se perličkový cukr dal sehnat v ČR, alespoň já tady na něj nikdy nenarazila... Vozím si ho z Francie....
      Nicméně u našich německých sousedů by asi mohl být k sehnání...

      Přeji pěkný den

      Vymazat
  2. Dobrý večer,
    do Německa se zrovna teď nechystám, nicméně jsem tak trochu pátrala a myslím, že jsem našla i u nás:-)
    Pod pojmem granulovaný cukr prodává Monaco a pár dalších a někde ho doporučují na italské Panetonne nebo Colomba....
    http://www.monacoint.com/eshop/produkt/lapgra-1

    Mějte se fajn
    Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký večer Petro,
    po návratu z dovolené bych chtěla dětem udělat tento báječný dort. Při jeho hledání jsem objevila Vaše stránky a určitě se sem budu ráda vracet pro inspiraci. Nyní jsem v kroku jedna a chtěla jsem Vás poprosit o radu, zda je to správně, že je těsto hodně tučné. Není v receptu nějaká chyba nebo se nemusím bát? Vajíčka mi vyšla gramáží 3, ostatní jsem dodržela dle Vašeho rozpisu.
    Děkuji mockrát.
    Majka

    OdpovědětVymazat