neděle 21. září 2014

Kulajda

Kulajda
Tak dnes vařil můj manžel.....! Což není nic výjimečného, právě naopak...

Přiznávám, že až do nedávna jsem kulajdu nikdy neochutnala ... hrozný prohřešek...! Naštěstí se můj manžel rozhodl, že se to musí napravit a kulajdu uvařil. Je výborná a od teď je to moje nejoblíbenější polévka! Miluju tu lehce nakyslou chuť, spoustu kopru, poctivě nasbírané houby a rozteklý žloutek ... je to prostě slast a právě teď je asi ta nejlepší doba, kdy si kulajdu dopřát a využít přitom čerstvé houby.


Kulajda

Ingredience:
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 20 dkg nakrájených hub
  • 3 nakrájené malé brambory
  • kopr dle chuti
  • ocet (dle chuti)
  • sůl a pepř
  • jíška ze 3 lžic hladké mouky a 3 lžic másla
  • vždy jedno vejce na osobu, trocha octa

Postup:
  • Nejprve si připravíme jíšku z mouky a másla.
  • V hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme jíšku, provaříme a neustále důkladně mícháme. Následně přidáme nakrájené brambory. 
  • V dalším hrnci dáme vařit vodu a nakrájené houby a vaříme, dokud nejsou houby měkké. Takto uvařené houby i s částí vývaru z hub (asi dvě naběračky) přidáme do hrnce s vývarem a bramborami. Opepříme, osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  • Nakonec do polévky přidáme smetanu a ocet a přivedeme opět k varu. Úplně na závěr přidáme nasekaný kopr.
  • Když je polévka hotová, připravíme si ztracené vejce. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou octa. V té pak vaříme rozklepnuté vejce asi 2 minuty.
  • Polévku podáváme se ztraceným vejcem a čerstvým koprem.





Žádné komentáře:

Okomentovat