Kulajda |
Přiznávám, že až do nedávna jsem kulajdu nikdy neochutnala ... hrozný prohřešek...! Naštěstí se můj manžel rozhodl, že se to musí napravit a kulajdu uvařil. Je výborná a od teď je to moje nejoblíbenější polévka! Miluju tu lehce nakyslou chuť, spoustu kopru, poctivě nasbírané houby a rozteklý žloutek ... je to prostě slast a právě teď je asi ta nejlepší doba, kdy si kulajdu dopřát a využít přitom čerstvé houby.
Ingredience:
- 1 litr hovězího vývaru
- 250 ml smetany
- 20 dkg nakrájených hub
- 3 nakrájené malé brambory
- kopr dle chuti
- ocet (dle chuti)
- sůl a pepř
- jíška ze 3 lžic hladké mouky a 3 lžic másla
- vždy jedno vejce na osobu, trocha octa
Postup:
- Nejprve si připravíme jíšku z mouky a másla.
- V hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme jíšku, provaříme a neustále důkladně mícháme. Následně přidáme nakrájené brambory.
- V dalším hrnci dáme vařit vodu a nakrájené houby a vaříme, dokud nejsou houby měkké. Takto uvařené houby i s částí vývaru z hub (asi dvě naběračky) přidáme do hrnce s vývarem a bramborami. Opepříme, osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
- Nakonec do polévky přidáme smetanu a ocet a přivedeme opět k varu. Úplně na závěr přidáme nasekaný kopr.
- Když je polévka hotová, připravíme si ztracené vejce. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou octa. V té pak vaříme rozklepnuté vejce asi 2 minuty.
- Polévku podáváme se ztraceným vejcem a čerstvým koprem.
Žádné komentáře:
Okomentovat