úterý 21. října 2014

Čokoládová pěna s hruškou


 Čokoládová pěna s hruškou je trochu netradiční recept. Nejde o klasickou pěnu, ve smyslu slova "mousse", ale o "moelleux poire-chocolat", což je v podstatě nadýchaný obláček s hruškou uprostřed. K přípravě potřebujete zapékací misky, neboť se pěna peče 12 minut v troubě, a to je právě to co tuto sladkost odlišuje od "Mousse au chocolat". Recept vážně mohu vřele doporučit, je snadný, rychlý a výsledku nejde odolat. Ještě musím dodat, že recept je to rychlý pouze v případě, že hrušky si připravíte den předem:-)




Čokoládová pěna s hruškou
(dávka pro 4 osoby)

Potřebujeme:
  • 4 hrušky
  • 10 dkg kvalitní čokolády
  • 5 vajec
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g másla (+ na vymazání zapékacích mističek)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • trocha mouky na vysypání zapékacích mističek

Postup:
  • Hruškám nejprve odřízneme spodní stranu tak, aby stabilně stály. Následně opatrně vyřízneme jádřinec. Poté hrušky oloupeme.
  • Hrušky následně 30 minut pomalu vaříme v 500 ml vody, ve které jsme rozpustili 2 lžíce medu a přidali semínka z jednoho vanilkového lusku.
  • Takto uvařené hrušky necháme vystydnout nejlépe přes noc.
  • Druhý den si připravíme zapékací mističky, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu.
  • Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, ke které přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Z bílků se špetkou soli připravíme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi žloutků s čokoládou.
  • Takto připravenou směs vlijeme do zapékacích mističek a doprostřed položíme hrušku.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut.
  • Podáváme teplé.

Přeji dobrou chuť....

Žádné komentáře:

Okomentovat