Čokoládová pěna s hruškou je trochu netradiční recept. Nejde o klasickou pěnu, ve smyslu slova "mousse", ale o "moelleux poire-chocolat", což je v podstatě nadýchaný obláček s hruškou uprostřed. K přípravě potřebujete zapékací misky, neboť se pěna peče 12 minut v troubě, a to je právě to co tuto sladkost odlišuje od "Mousse au chocolat". Recept vážně mohu vřele doporučit, je snadný, rychlý a výsledku nejde odolat. Ještě musím dodat, že recept je to rychlý pouze v případě, že hrušky si připravíte den předem:-)
(dávka pro 4 osoby)
Potřebujeme:
- 4 hrušky
- 10 dkg kvalitní čokolády
- 5 vajec
- 40 g třtinového cukru
- 50 g másla (+ na vymazání zapékacích mističek)
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- trocha mouky na vysypání zapékacích mističek
Postup:
- Hruškám nejprve odřízneme spodní stranu tak, aby stabilně stály. Následně opatrně vyřízneme jádřinec. Poté hrušky oloupeme.
- Hrušky následně 30 minut pomalu vaříme v 500 ml vody, ve které jsme rozpustili 2 lžíce medu a přidali semínka z jednoho vanilkového lusku.
- Takto uvařené hrušky necháme vystydnout nejlépe přes noc.
- Druhý den si připravíme zapékací mističky, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu.
- Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, ke které přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Z bílků se špetkou soli připravíme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi žloutků s čokoládou.
- Takto připravenou směs vlijeme do zapékacích mističek a doprostřed položíme hrušku.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut.
- Podáváme teplé.
Přeji dobrou chuť....
Žádné komentáře:
Okomentovat