pondělí 21. dubna 2014

Focaccia a Svatojakubské mušle na bylinkovém másle

Nebudu zastírat. Můj dnešní příspěvek vznikl na popud soutěže "Aperitivo moment". Zadáním bylo vytvořit finger food, ke kterému se hodí drink na bázi Aperolu. To téma mě zaujalo, protože naprosto zbožňuji Aperol Spritz a finger food je výzva k tvořivosti. Chvilku jsem přemýšlela co by se ke Spritzu mohlo hodit nejvíc. Spritz ve mě evokuje léto a středomořskou atmosféru. Chce to něco lehkého a elegantního...chce to Svatojakubské mušle na domácím bylinkovém másle s čerstvou focacciou.





Měla jsem štěstí, že na Velikonoce se sjíždí do Čech známí žijící v Belgii, kteří mi sem tam ochotně přivezou tu kterou nezbytnost, kterou tady u nás občas postrádám. Tentokrát padla volba na Svatojakubské mušle. Připravila jsem je pěkně za čerstva (pouze asi po 10 hodinách jízdy), domácí bylinkové máslo je stálicí naší lednice a focaccia ta to celé dílo korunovala. A samozřejmě Spritz nesměl chybět:-)

Jednoduché, lehké a jako stvořené pro jarní posezení s přáteli. Jen škoda, že v českých obchodech bych se čerstvých mořských plodů bála...., ale kdo ví, třeba se to taky jednou změní....



Focaccia a Svatojakubské mušle na bylinkovém másle

Nejprve si připravíme Focacciu. Do mísy prosejeme 50 dkg hladké mouky, přidáme trochu soli, uděláme důlek, do kterého nalijeme 4 dcl vlažné vody a přidáme 1/2 rozdrobeného droždí. Zaděláme těsto, které necháme asi hodinu vykynout na teplém místě. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě poloviny a uděláme dvě placky asi 1 cm vysoké. Placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, prsty v nich uděláme důlky, lehce polijeme olivovým olejem a hojně posypeme hrubozrnnou solí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 10 minut.

Svatojakubské mušle opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. V pánvi si rozehřejeme lžíci bylinkového másla a jednotlivé mušličky osmažíme zlehka z každé strany asi minutu dozlatova. Podáváme polité rozehřátým bylinkovým máslem.

Buon dégustation ...





2 komentáře:

  1. Spritz mám moc ráda. Hned se přenesu z Provence do Itálie! Tam jiné apero nepiju ;-) Jakubky do hubky vypadají exkluzivně!

    OdpovědětVymazat
  2. Já ted na Spritz nedám dopustit, ale fakt, že v Itálii chutná stejně nejlíp:-)

    OdpovědětVymazat