středa 6. května 2015

Pistáciový koláč s limetou a kardamomem

Pistáciový koláč
 
Tenhle pistáciový koláč je přesně to, co potřebujete, když čekáte návštěvu, nemáte moc času, ale chcete překvapit.


Koláč je jednoduchý na přípravu, v podstatě lze všechny ingredience hodit do mísy od robota, utřít těsto, dát péct a pak jen potřít sirupem a posypat pistáciemi. Snadnější by to snad už ani být nemohlo:-) Výsledný efekt ale vážně stojí za to! Koláč je díky pistáciím krásně vláčný, chuť pistácií je nepřehlédnutelná, svou roli sehrála i limetka s kardamomem a ještě k tomu máte pocit, že jíte něco zdravého!
 
 
Recept na tenhle lehce exotický koláč je z kuchařky Sladká kuchařka z produkce Jamie Oliver´s FOOD TUBE od Cupcake Jemmy. Kuchařku mám už od Vánoc a mám tam vytipovaných ještě dost sladkostí, které musím vyzkoušet. Až přijde jejich čas, rozhodně se s vámi podělím o výsledek:-) Moc se mi líbí, že recepty jsou řazené do kapitol podle ročního období. Je jaro, tak přece nebudu péct cupcakes s dýní, že? Úvod zase potěší ty, kteří nemají s pečením velké zkušenosti a chtějí začít právě s cupcakes. Prvních několik stran je totiž věnováno základním postupům přípravy včetně krémů. Jediné co bych této knize malinko vytkla je, že v receptech je uváděna samokypřící mouka. Ta je sice v anglosaských zemí zcela běžná, nicméně tady u nás se dá sehnat jen ve vybraných obchodech. Samozřejmě ji lze nahradit moukou českou a přidat lžičku prášku do pečiva... Na druhou stranu se mi moc líbí pár slov uvedených o každém receptu, dělá to na mě takový osobní dojem a pak také spousta krásných fotografií.  
 
Mimochodem nakladatelství MLD publishing (www.mldpublishing.cz) vydává i další kuchařky z produkce Jamie Olivera, například BBQ kuchařku, Vařte chytře jako Jamie nebo novinku připravovanou na květen pod názvem Moje rodinná kuchařka, na kterou se už teď těším.
 
 
V souvislosti s Jamie Oliverem bych ještě ráda zmínila blížící se Food Revolution Day, který letos vychází na 15. května a v rámci kterého  Jamie upozorňuje na nebezpečnou a stále se zvyšující nadváhu a obezitu u dětí. Na webu www.foodrevolutionday.com najdete o této aktivitě všechny informace a zároveň můžete podepsat petici za to, aby se na školách zemí G20 vyučovaly povinně základy zdravého stravování. Myslím, že jde o moc dobrou věc, takže neváhejte petici podepisovat a šířit dál:-)
 
Teď ale rychle zpátky k pistáciovému koláči...
 
 
 
Pistáciový koláč s limetou a kardamomem
forma na koláč o průměru 20 cm
 
Těsto:
  • 185 g cukru
  • 185 g samokypřící mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (dala jsem jednu celou lžičku, neboť používám klasickou českou hladkou mouku)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 150 g vyloupaných pistácií + další na ozdobu
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 3 velká vejce
  • 125 g bílého jogurtu
  • Na limetkový sirup dále potřebujeme 125g cukru, šťávu ze dvou limet a kůru z jedné limety

Postup:
  • Nejprve si rozdrtíme nebo nameleme pistácie. Já nemám ráda větší kusy ořechů v těstě, takže jsem pistácie namlela.
  • Do mísy od robotu prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, kardamom, pistácie, změklé máslo a vejce a vše důkladně prošleháme. Poté přidáme bílý jogurt a opět prošleháme.
  • Takto připravené těsto vlijeme do máslem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm a pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi hodinu. Je-li koláč upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Když je čistá, je upečeno.
  • Koláč necháme nejprve chvilku vychladnout ve formě a pak vyklopíme na mřížku.
  • Mezitím si připravíme limetkový sirup. Cukr se 75 ml vody, limetkovou šťávou i kůrou krátce provaříme (asi 4 minuty) až nám směs lehce zhoustne. Sirup přecedíme a necháme trochu vychladnout.
  • Vlažný koláč na povrchu propícháme špejlí a potřeme připraveným sirupem. Nakonec můžeme posypat nasekanými pistáciemi.

Koláč je vážně výborný, takže teď si uvařte dobrý čas nebo kávu a vychutnejte si tu pistáciovou chuť....
 

5 komentářů:

  1. Tak tenhle typ koláče/buchty mám nejradši, vypadá že díky jogurtu nebude suchý a pistácie miluji, recept hned ukládám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost! Koláč je opravdu vláčný a také dlouho vláčný vydrží! přeji krásný prodloužený víkend!

      Vymazat
  2. Dobrý den, koláč vypadá výborně! Určitě recept vyzkouším. Jen by mne zajímalo kolik dní od upečení zhruba vydrží? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, koláč bude vláčný 3 dny, ale jestli vám vydrzí za to už neručím😉😉😉

      Vymazat
    2. Dobrý den, koláč bude vláčný 3 dny, ale jestli vám vydrzí za to už neručím😉😉😉

      Vymazat