pondělí 11. května 2015

Šneci s vanilkovým krémem, čokoládou a pomerančovým likérem


Dnes se spolu trochu zasníme .... a pak se probudíme do hříšně sladkého sobotního rána....
 

Je sobota brzo ráno a my se procházíme ještě ospalou ranní Paříží, ulice jsou ještě mokré od kropících vozů, ze stromů padají kapky rosy, ale tam na rohu v naší oblíbené boulangerie už mají otevřeno ... z dálky cítíme tu vůni ještě teplého Croissantu, Pain au chocolat nebo Escargot. K tomu horká káva a krásný den může začít...
 
Tak to byl ten sen, ale já tu dnes mám "návod", jak ho prožít třeba každý víkend u vás doma... Ano, procházka po Paříži to nebude, ale krásné víkendové ráno můžete prožít i u vás na zahradě, na balkóně nebo v ložnici, hlavně, když si ho vychutnáte s tím, koho máte nejradši a s hrnkem dobré kávy a právě upečeným teplým šnekem s vanilkovým krémem, čokoládou a pomerančovým likérem....
 

Takže, jak docílíme toho, abychom v sobotu ráno provoněli celý dům? Je to docela snadné. Kynuté těsto na šneky zaděláme v pátek večer a necháme ho přes noc kynout v lednici, krém si také připravíme v pátek večer a v sobotu ráno už jen připravíme a upečeme šneky:-)  V sobotu ráno nám stačí vstát o hodinu dřív než naše druhá polovička a ještě budeme mít čas udělat ze sebe neodolatelnou "Pařížanku":-)
 
 

Šneci s vanilkovým krémem, čokoládou a pomerančovým likérem
 
cca 15 šneků
 
Těsto:
  • 370 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • 15 g droždí
  • 20 g sušeného mléka
  • 240 g vajec (asi 5 menších vajec)
  • 300 g másla
  • špetka soli
 
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 35 g vanilkového pudinku
  • 20 g másla
  • čokoládové kousky (10 dkg)
  • vejce na potření
 
Poleva:
  • 60 ml pomerančového džusu
  • 130 g cukru
  • 20 ml Grand Marnier
 
Postup:
  • Máme pátek večer a nejprve si připravíme kynuté těsto na šneky. Do velké mísy od robota prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, sušené mléko a droždí. Začneme třít a postupně přidáváme vejce, vždy jedno po druhém. Nakonec přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Těsto je poměrně řídké, ale toho se nemusíme obávat, nebo můžeme dle potřeby přidat trochu víc mouky. Nyní necháme těsto hodinu kynout, pak na vále lehce propracujeme, dáme do mísy a přikryté folií dáme přes noc do lednice.
  • V době, kdy nám těsto kyne si připravíme krém. Dáme vařit mléko a mezitím šleháme žloutky a vejce s cukrem doběla. Přidáme pudinkový prášek a zašleháme. Přilijeme horké mléko a pak celou směs přelijeme zpátky do hrnce od mléka a lehce provaříme, dokud krém nezhoustne. Takto připravený krém necháme přikrytý folií vychladnout.
  • Tak a můžeme jít spát...
  • V sobotu ráno si zapneme troubu na ohřívací program cca 40°C a připravíme si dva plechy vyložené papírem na pečení.
  • Těsto vyndáme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na plát velikosti plechu vysoký asi 1 cm. Plát potřeme připraveným a lehce prošlehaným krémem a posypeme čokoládou.
  • Celý plát pevně srolujeme, začneme přitom z delší strany. Srolovaný plát ostrým nožem nakrájíme na cca 2 cm silné plátky. Šneky poskládáme na připravené plechy v dostatečných rozestupech, protože nám ještě nakynou a dáme do trouby ohřáté na 40°C na cca 20 minut.
  • V tomto čase si připravíme polevu. Do kastrůlku dáme pomerančový džus a cukr a zahříváme až se cukr rozpustí, nakonec přidáme Grand Marnier, prohřejeme a pak necháme vychladnout.
  • Po 20 minutách troubu nastavíme na 180°C a než se nám rozehřeje, tak každého šneka důkladně potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme asi 15 minut dozlatova.... V mezičase se jdeme opláchnout, učesat, nalíčit, obléknout, atd...
  • Upečené šneky ještě za tepla potřeme připravenou polevou, uvaříme horkou kávu a můžeme si užívat sladkou snídani ...
 
Přeji krásný den a pojďme se spolu těšit na  víkend ...
 

Žádné komentáře:

Okomentovat