pátek 29. května 2015

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč
Rebarbora ještě jednou ... tentokrát v podobě opravdu vláčného koláče, přesně takového, který se hodí kdykoliv k odpolední svačině nebo ráno k snídani. Abychom si ho vychutnali ještě víc, můžeme ho doplnit rebarborovým sirupem (a) nebo kopečkem domácí šlehačky.
 
Tenhle koláč se řadí mezi ty hříšně návykové:-) Kdo nemá rád příliš sladké, tak doporučuji dát třeba jen polovinu cukru, protože po přelití rebarborovým sirupem už je to opravdu dávka s velkým "D"...
 
 

 
Rebarborový koláč
 
forma o průměru 20-22 cm
 
Těsto:
  • 185 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 60 ml bílého jogurtu
  • 200 g na kousky nakrájené rebarbory
  • trochu třtinového cukru na pocukrování
 
Sirup:
  • 250 ml pomerančového džusu
  • 110 g cukru
  • 125 ml vody
  • 100 g na kousky nakrájené rebarbory
 
Postup:
  • Nejprve si připravíme dortovou formu o průměru 20 - 22 cm. Dno vyložíme papírem na pečení a strany namažeme máslem.
  • Změklé máslo s cukrem necháme v robotu třít do pěny. Poté postupně přidáváme vejce, vždy jedno po druhém. Postupně přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a jogurt.
  • Připravené těsto vlijeme do dortové formy, povrch posypeme nakrájenou rebarborou a trochou třtinového cukru.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 50 minut.
  • Mezitím si připravíme rebarborový sirup. Do kastrůlku nalijeme, džus, vodu, přidáme cukr a nakrájenou rebarboru. Přivedeme k varu a asi 5 minut provaříme.
  • Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a pak celý povrh potřeme připraveným sirupem.
  • Při podávání můžeme znovu přelít sirupem.
 
Přeji dobrou chuť ...
 





1 komentář: