Rebarborový koláč |
Rebarbora ještě jednou ... tentokrát v podobě opravdu vláčného koláče, přesně takového, který se hodí kdykoliv k odpolední svačině nebo ráno k snídani. Abychom si ho vychutnali ještě víc, můžeme ho doplnit rebarborovým sirupem (a) nebo kopečkem domácí šlehačky.
Tenhle koláč se řadí mezi ty hříšně návykové:-) Kdo nemá rád příliš sladké, tak doporučuji dát třeba jen polovinu cukru, protože po přelití rebarborovým sirupem už je to opravdu dávka s velkým "D"...
Rebarborový koláč
forma o průměru 20-22 cm
Těsto:
- 185 g másla
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 220 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 60 ml bílého jogurtu
- 200 g na kousky nakrájené rebarbory
- trochu třtinového cukru na pocukrování
Sirup:
- 250 ml pomerančového džusu
- 110 g cukru
- 125 ml vody
- 100 g na kousky nakrájené rebarbory
Postup:
- Nejprve si připravíme dortovou formu o průměru 20 - 22 cm. Dno vyložíme papírem na pečení a strany namažeme máslem.
- Změklé máslo s cukrem necháme v robotu třít do pěny. Poté postupně přidáváme vejce, vždy jedno po druhém. Postupně přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a jogurt.
- Připravené těsto vlijeme do dortové formy, povrch posypeme nakrájenou rebarborou a trochou třtinového cukru.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 50 minut.
- Mezitím si připravíme rebarborový sirup. Do kastrůlku nalijeme, džus, vodu, přidáme cukr a nakrájenou rebarboru. Přivedeme k varu a asi 5 minut provaříme.
- Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a pak celý povrh potřeme připraveným sirupem.
- Při podávání můžeme znovu přelít sirupem.
Přeji dobrou chuť ...
Velmi chutné při pohledu na obrázky!
OdpovědětVymazat