Clafoutis je francouzský koláč, původem z oblasti kolem Limousin. Jeho tradiční a nejčastější verze je s třešněmi, já jsem tentokrát zkusila pro změnu rebarboru a rozhodně to nebyla chyba:-) Původ tohoto koláče sahá do 14. století, nicméně od roku 1864 je mu přiřčen právě název Clafoutis.
Clafoutis je koláč z palačinkového těsta, kterým jsou zalité třešně, nebo jiné sezónní ovoce, vše se upeče a výsledek je v podstatě takový flan s ovocem, tedy něco co může zdánlivě připomínat tuhý puding. Nejlepší je ještě vlažný, ale i za studena si na něm pochutnáte. Můj dnešní recept je z kuchařky Mastering the Art of French Cooking od Julie Child a opravdu na něm není vůbec nic těžkého.
Sezóna rebarbory je krátká, takže si ji nezapomeňte vychutnat ...
Clafoutis
koláčová forma o průměru 18 cm
- 1 a 1/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1/2 hrnku hladké mouky
- asi dva hrnky pokrájené rebarbory
Postup:
- Všechny ingredience (krom ovoce) dáme v uvedeném pořadí do mixéru nebo do robota a šleháme asi minutu.
- Připravíme si formu na koláč o průměru asi 18 cm, kterou vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Na dno formy vlijeme asi 1 cm vrstvu těsta a dáme na cca 5 minut do trouby. Tím docílíme toho, že těsto trochu zatuhne, jen tolik, aby nám ovoce nepropadlo hned až na dno formy.
- Poté tedy poklademe připraveným ovocem, zalijeme zbytkem těsta a dáme péct na cca 1 hodinu. Koláč je upečený, když je na povrchu krásně zlatavý a zapíchnutá špejle vyjde čistá.
- necháme lehce vychladnout a podáváme ještě vlažné.
Přeji dobrou chuť ....
Žádné komentáře:
Okomentovat