středa 29. dubna 2015

Pain au lait

Pain au lait

Mám ráda sladkou snídani. Mám ráda, když náš dům voní čerstvým pečivem. Mám ráda čokoládu. A když tyhle tři věci zkombinuji, vyjde mi z toho Pain au lait!



Jde v podstatě o sladkou houstičku, která je plněná čokoládou. Naprosto dokonale se hodí ráno k snídani nebo odpoledne ke svačině. Když jsou houstičky ještě vlažné a čokoláda ještě nezatuhla  je to naprostá slast:-)

Chápu ale, že ne vždycky je čas na pečení kynutého těsta ráno k snídani, takže doporučuji napéct odpoledne a druhý den jen lehce rozpéct v troubě. Vážně to nemá chybu!

Úplně nejradši bych takhle snídala každé ráno, ale dobrých receptů je taaaaak moc a času na pečení taaaaak málo....

Pain au lait
asi 12 cca 10 cm velkých houstiček
Těsto:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 270 ml mléka
  • 80 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 20 g medu
  • špetka soli
  • 18 g droždí
  • 1 polévková lžíce sušeného mléka
  • 10 dkg čokoládových peciček nebo tabulkové čokolády
  • 1 vejce na potření
Postup:

  • Nejprve si ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  • V zadělávací míse od robota smícháme prosátou mouku se solí, cukrem, medem, sušeným mlékem a vlijeme vzešlý kvásek.
  • Vše zaděláváme asi 10 minut až nám vznikne krásně hladké těsto.
  • Takto připravené těsto necháme přikryté na teplém místě kynout asi dvě hodiny.
  • Poté si připravíme dva plechy vyložené papírem na pečení.
  • Na vále prohněteme vykynuté těsto a rozdělíme ho na 12 kousků po 75 g. Z každého kousku vyválíme malou placku do které nasypeme čokoládové pecičky nebo nožem nasekanou čokoládu. Každou placku pak zabalíme a vytvarujeme houstičku.
  • Na plechu necháme ještě asi 45 minut vykynout. Já k tomu používám speciální program v troubě o teplotě 40°C, vše je krásně vykynuté do 30 minut.
  • Nakonec houstičky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut dozlatova. 


Naprosto nejlepší jsou tyhle houstičky ještě vlažné, když se čokoláda jemně táhne. To si pak připadáte, jako v pařížské Boulangerie...


Žádné komentáře:

Okomentovat