Pain au lait |
Mám ráda sladkou snídani. Mám ráda, když náš dům voní čerstvým pečivem. Mám ráda čokoládu. A když tyhle tři věci zkombinuji, vyjde mi z toho Pain au lait!
Jde v podstatě o sladkou houstičku, která je plněná čokoládou. Naprosto dokonale se hodí ráno k snídani nebo odpoledne ke svačině. Když jsou houstičky ještě vlažné a čokoláda ještě nezatuhla je to naprostá slast:-)
Chápu ale, že ne vždycky je čas na pečení kynutého těsta ráno k snídani, takže doporučuji napéct odpoledne a druhý den jen lehce rozpéct v troubě. Vážně to nemá chybu!
Úplně nejradši bych takhle snídala každé ráno, ale dobrých receptů je taaaaak moc a času na pečení taaaaak málo....
Pain au lait
asi 12 cca 10 cm velkých houstiček
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 270 ml mléka
- 80 g změklého másla
- 60 g cukru
- 20 g medu
- špetka soli
- 18 g droždí
- 1 polévková lžíce sušeného mléka
- 10 dkg čokoládových peciček nebo tabulkové čokolády
- 1 vejce na potření
Postup:
- Nejprve si ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- V zadělávací míse od robota smícháme prosátou mouku se solí, cukrem, medem, sušeným mlékem a vlijeme vzešlý kvásek.
- Vše zaděláváme asi 10 minut až nám vznikne krásně hladké těsto.
- Takto připravené těsto necháme přikryté na teplém místě kynout asi dvě hodiny.
- Poté si připravíme dva plechy vyložené papírem na pečení.
- Na vále prohněteme vykynuté těsto a rozdělíme ho na 12 kousků po 75 g. Z každého kousku vyválíme malou placku do které nasypeme čokoládové pecičky nebo nožem nasekanou čokoládu. Každou placku pak zabalíme a vytvarujeme houstičku.
- Na plechu necháme ještě asi 45 minut vykynout. Já k tomu používám speciální program v troubě o teplotě 40°C, vše je krásně vykynuté do 30 minut.
- Nakonec houstičky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut dozlatova.
Naprosto nejlepší jsou tyhle houstičky ještě vlažné, když se čokoláda jemně táhne. To si pak připadáte, jako v pařížské Boulangerie...
Žádné komentáře:
Okomentovat