pátek 15. května 2015

Vertical roll cake, nebo-li "srolovaný dort"

Vertical Roll Cake

Včera večer proběhlo vyhlášení soutěže Foodblog roku 2014. Mooooc bych tímto chtěla poděkovat vám všem, kdo jste pro mě hlasovali, protože můj blog se umístil na krásném 12. místě a to je prostě nádhera!!!!

Takže ještě jednou moc děkuji za všechny vaše hlasy, kterých si moc vážím. Mám radost, že sledujete můj blog a na oslovu tu máme jeden trochu netradiční dort.... 

Tak tenhle Vertical Roll Cake, nebo-li "srolovaný dort" je naprostá bomba. Když jsem nedávno tenhle recept uviděla na blogu švédské blogerky Lindy Lomelino Call me cupcake, hned jsem ho musela vyzkoušet. Celá naše rodina má ráda rolády na všechny způsoby, takže nebylo pochyb, že o strávníky nebude nouze. Druhý květnový den slaví moje maminka narozeniny, takže místo tradičního princeznina dortu jsem se nechala inspirovat a překvapila jsem právě tímto srolovaným dortem. A jak jsem tušila, trefila jsem do černého ... o týden později jsem na vyžádání upekla ještě jeden:-)
 
 
Recept jsem si trochu upravila podle toho, jak jsem zvyklá péct roládu a místo rebarborového kompotu jsem použila jahodovou marmeládu, protože rebarboru mamka moc ráda nemá. Také jsem zdvojnásobila dávku na těsto, resp. jsem upekla dvě rolády, aby byl dort trochu větší. Na originální recept doporučuji podívat se zde.
 



Srolovaný dort
dávka na dort o průměru asi 25 cm a výšce asi 8 cm

Těsto:
dávka na dvě rolády o velikosti klasického plechu
  • 10 vajec
  • 250 g cukru
  • 160 g hladké mouky

Krém:
  • asi 3 lžíce jahodové marmelády
  • 20 dkg másla
  • 15 dkg krémového sýra, např. Gervais nebo Philadelphia
  • jahodová marmeláda na potření rolád (zbytek sklenice po odebrání do krému)
  • jahody na ozdobu

Postup:
  • Na celý dort o uvedené velikosti budeme potřebovat dvě rolády o velikosti plechu. Takže připravené těsto je třeba rozdělit na dva plechy a ty péct v troubě najednou.
  • Těsto si připravíme tak, že oddělíme bílky od žloutků. Žloutky spolu s cukrem šleháme doběla. V jiné míse ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům vmícháme prosátou mouku a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené papírem na pečení, uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut.
  • Upečené rolády necháme lehce vychladnout, poté opatrně oddělíme od papíru na pečení.

  • Nyní přijde ta nejtěžší část:-) Změříme si kratší stranu těsta, vydělíme třemi tak, abychom získali tři stejné díly. Pak rozkrojíme celý plát těsta na tři stejně široké pruhy. To samé uděláme samozřejmě i v případě druhé rolády.
  • Získali jsme tedy šest pruhů těsta, které stejnoměrně a dle naší chuti potřeme marmeládou.
  • Tak a teď začneme balit. Trochu mi to připomíná koulení sněhové koule. Vezmeme jeden pruh těsta a srolujeme do rolády, hned na něj napojíme druhý pruh těsta a pokračujeme rolováním rolády, pak napojíme třetí a tak dál, až srolujeme jednu velkou roládu. Tu jakoby povalíme na bok tak, že získáme dort o průměru asi 25 cm (podle toho, jak silné byly rolády) a o výšce asi 8 cm, což odpovídá šířce jednoho pruhu těsta.
  • Takto připravený dort převážeme stuhou, aby dobře držel a dáme alespoň na půl hodiny do lednice.
  • Mezitím si připravíme krém. Změklé málo třeme dohladka, přidáme marmeládu a úplně nakonec zašleháme krémový sýr (pozor, aby měl pokojovou teplotu!).
  • Krémem potřeme celý dort a můžeme ozdobit dle libosti, např. jahodami.

Teď mi nezbývá než vám popřát dobrou chuť a krásné rolování.....



5 komentářů: