sobota 1. března 2014

Bolo do Caco



Bolo do Caco je naprosto úžasný, nadýchaný a jedinečný, typický madeirský chléb (více o Madeiře zde). Prodává se většinou rozpečený a pomazaný bylinkovým máslem.



Během dne si ho lze koupit ve stáncích na ulici, večer v restauracích se podává většinou jako předkrm. V bistrech ho koupíte plněný šunkou a sýrem na ostrově Porto Santo byl dokonce velký jako dort, naplněný dle chuti a rozříznutý na čtyři části...to se ani sníst nedalo:-)
Bolo do Caco je kulatý chléb arabského původu tradičně pečený na čedičové desce nad rozžhavenými uhlíky. Odtud také název, neboť "caco" je doslovně střep, přeneseně pak kus čediče a "bolo" znamená dort, ale také chléb.
Recept na Bolo do Caco jsem si opatřila ještě na Madeiře a hned po návratu jsem ho musela vyzkoušet. I když doma nemám čedičovou desku, kterou jsem nahradila pánví, Bolo do Caco se povedlo a rozhodně už bude naší domácí stálicí. Příprava není nijak složitá, ale když se upeče, rozkrojí a namaže domácím bylinkovým máslem ... hmmm, to prostě nemá chybu.



Bolo do Caco

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek nastrouhané upečené sladké brambory
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 droždí, kterým se nahradila kvásek
  • cca 3/4 hrnku teplé vody
Postup:
  • Nejprve si upečeme jednu střední sladkou bramboru, trvá do cca 45 minut. Necháme vychladnout, poté oloupeme a nastrouháme na jemno.
  • Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme nastrouhanou sladkou bramboru, sůl a droždí.
  • Přidáme trochu teplé vody a zaděláme těsto. Vodu přidáváme dle potřeby tak, aby těsto bylo hustší a jen lehce lepivé. Důkladně prohněteme.
  • Těsto lehce poprášíme moukou a zakryté necháme kynout na teplém místě alespoň hodinu.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozkrojíme na cca 8 - 10 kousků, ze kterých uděláme bochánky asi 1 - 2 cm vysoké. 
  • Takto připravené bochánky necháme opět kynout asi 30 minut.
  • Pečeme (v případě, že nemáme pečící desku) na pánvi (bez oleje), kterou necháme rozpálit, ale ne příliš. Je třeba, aby se bochánky pekly pomalu a nikoliv zprudka, aby se propekly i uvnitř. Z každé strany pečeme cca 15 minut.
  • Podáváme rozříznuté a namazané bylinkovým máslem.
  • Zbylé chleby jdou bez problémů zamrazit a po rozmrazení rozříznuté rozpéct na pánvi, i tak jsou vynikající.

 Bom gosto







1 komentář:

  1. Ano , zkratka Madeira je Madeira , ale presto to neni spatne na ceske podminky, chutna to take podobne i to maslo,,,,,ted jeste k tomu Poncha a vzpominky jsou dokonale.... Dekuji M.K.

    OdpovědětVymazat