středa 5. března 2014

Dort plný jahod

Dort s čokoládovým lemem

Dort plný jahod jsem pekla tento víkend manželovi k narozeninám a myslím, že se povedl. Přelom zimy a jara je u nás období bohaté na oslavy narozenin a já si vždycky lámu hlavu s tím, jaký dort připravím. Nerada se opakuji, takže chci vždycky vyzkoušet něco nového. Tentokrát jsem neexperimentovala ani s korpusem, ani s krémem, ale s čokoládou, respektive s čokoládovým lemem. V předstihu jsem si pořídila transferovou folii a nemohla se dočkat až bude ta vhodná příležitost, kdy ji vyzkouším. Trochu jsem se bála, jak se s folií bude pracovat, ale nakonec to nebylo zas tak těžké a myslím, že se lem docela povedl.




 


Dort plný jahod
Těsto:
  •  6 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 30 dkg hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
Krém:
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 20 dkg cukru
  • 1 vanilkový puding
Ozdobení:
  • čerstvé jahody                (asi 40 dkg)
  • 70% čokoláda                    (20 dkg)
  • lžička másla
  • dvě lžíce marmelády





Postup:
  • Připravíme si těsto tak, že lehce prošleháme vejce s cukrem. Poté ve vodní lázni vaječnou směs šleháme asi 10 minut. Až vejce ztrojnásobí svůj objem, sejmeme z vodní lázně a dál šleháme, dokud směs nevystydne. Poté lehce vmícháme prosátou mouku a nakonec vychladlé máslo.
  • Takto připravené těsto vlijeme do dortové formy. Já používám formu o průměru 22 cm.
  • Pečeme na 180°C asi 25 minut.
  • Upečený korpus necháme vychladnout.

  • Mezitím si připravíme krém.
  • Žloutky s cukrem utřeme do pěny, poté přimícháme pudinkový prášek. Mléko dáme vařit. Vařící mléko vlijeme do žloutkové směsi a promícháme. Tuto směs přelijeme do hrnce a prohříváme za stálého míchání, dokud nevznikne krémová konzistence.

A teď přijde to nejdůležitější - olemování dortu čokoládovým lemem:


  • Vychladlý korpus jsem si podélně dvakrát rozřízla. Spodní stranu potřela marmeládou, přiložila prostřední plát těsta, který jsem potřela připraveným krémem a nakonec jsem položila vrchní stranu korpusu, kterou jsem také potřela trochou krému.
  • Dál jsem si připravila transferovou folii (pozor, nedotýkat se dekorativního vzoru prsty, protože je z kakaového másla a mohl by se setřít). Změřila jsem si výšku dortu, k tomu připočetla cca 2 cm a v této velikosti jsem folii ustříhla. Nechtěla jsem zcela rovný okraj, takže jsem stříhala do vlnovky. Jelikož folie není tak dlouhá (pouze 40x25 cm), aby vystačila po obvodu celého dortu, musí se ustřihnout dva díly, které se pak přiloží přesně kolem dortu, je tedy potřeba vše vyměřit zcela přesně, aby se kraje setkaly přesně tam kde mají....
  • Takto nastříhané díly transferové folie jsem položila na rovnou plochu raději pokrytou papírem na pečení, a to dekorativním vzorem vzhůru. Ve vodní lázni jsem rozehřála čokoládu se lžičkou másla a v tenké vrstvě ji rozetřela po ploše celé transferové folie. Takto rozetřenou čokoládu jsem nechala zaschnout cca 30 minut. Po této době už čokoláda nestéká, ale zároveň není ztuhlá.
  • Následně jsem přiložila transferovou folii s čokoládou k hraně dortu tak, abych olemovala celý dort a folie na sebe přesně navazovala. V této fázi jsem dala dort ztuhnout do lednice (já nechala raději přes noc).
  • Ráno jsem pak celá nervózní opatrně sloupla transferovou folii. Překvapení! Ono to vyšlo!
  • Dort jsem pak nakonec ozdobila čerstvými jahodami a posypala čokoládovými hoblinkami, které jsem vyrobila ze zbylé čokolády....



Tak co tomu říkáte? Přeji dobrou chuť.




Žádné komentáře:

Okomentovat