úterý 25. února 2014

Orangettes


Orangettes
Orangettes, to je kandovaná pomerančová kůra namočená v čokoládě. Poprvé jsem Orangette viděla v belgických čokoládovnách a obchodech s pralinkami. Postupně jsem zjišťovala, že tenhle čokoládový hřích prodávají i ty nejslavnější belgické a francouzské obchody s čokoládou, jako je Neuhaus, Fauchon nebo Ladurée. Většinou bývají zabalené ve skvostné krabičce a máčené v té nejkvalitnější čokoládě. Myslím, že poprvé jsem je ochutnala při procházce v Bruggách. Ale to není tak důležité, jako to, že chutnají vážně božsky. A co je nejlepší? Jejich příprava je v podstatě docela jednoduchá, i když trochu zdlouhavá a lze si je doma udělat úplně kdykoliv. Takže jak na to? Asi nejdůležitější je začít s přípravou dva dny předtím, než jimi chceme někoho okouzlit....


Potřebujeme:
  • 3 pomeranče, nejlépe bio
  • 25 dkg cukru
  • cca 20 dkg kvalitní čokolády (já si s ohledem na nabídku českých obchodů oblíbila 70% čokoládu  Manner )
Postup:
  • Z pomerančů okrájíme kůru, přičemž se snažíme odříznout také bílou část kůry. Kůru nakrájíme podélně na maximálně centimetr široké proužky. Takto nakrájenou kůru dáme do hrnce s vodou, necháme přijít k varu, pak ztlumíme teplotu a necháme lehce probublávat 5 minut. Potom kůru scedíme a celý tento postup opakujeme ještě dvakrát.
  • Následně v hrnci rozpustíme 25 dkg cukru v 50 ml vody, přidáme pomerančovou kůru, přivedeme k varu a vaříme zlehka asi 30 minut.
  • Takto uvařenou kůru necháme na kuchyňské mřížce oschnout do druhého dne.
  • Druhý den si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu (čím kvalitnější tím lepší, ale dle chuti může být i mléčná) se lžičkou másla a jednotlivé proužky pomerančové kůry pinzetou v čokoládě namáčíme. Takto připravené Orangette necháme několik hodin, raději ale přes noc zaschnout.
Přeji dobré mlsání ...

1 komentář:

  1. Moje nejoblíbenější kombinace sladkostí je čokoláda a pomeranč. Určitě vyzkouším, dík za nápad a receptík.

    OdpovědětVymazat