středa 22. května 2013

Punčák

Punčák
Domácí punčák je manžela oblíbený. Jeho příprava není nijak složitá a úspěch závisí hlavně na dostatečném množství punče. Četla jsem různé verze receptů na tenhle typický český moučník, ale mě se osvědčila jednoduchá klasika. Základem je nadýchaný piškot jako na roládu, pak už stačí jen kvalitní marmeláda a hodně punče:-) V některých receptech se doporučuje část těsta ještě před pečením obarvit potravinářskou barvou, aby byl efekt jako z cukrárny, ale to by znamenalo péct těsto nadvakrát. Takže já přidám trochu červené potravinářské barvy přímo do punče, kterým pak těsto potírám.
Jedinou nevýhodou punčáku je, že se potřebuje alespoň den rozležet v lednici....:-)


 
Punčák
 
Těsto:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  •  
  • červená marmeláda dle chuti (já používám jahodovou)
  • cca 0,5 l punče
  • červená potravinářská barva
  •  
  • šťáva z jednoho citronu
  • moučkový cukr
 
Postup:
  • Oddělíme žloutky a bílky.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a žloutky a prošleháme. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku.
  • Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 12 minut.
  • Až těsto vychladne, rozkrojíme ho podélně na tři díly a začneme skládat punčák.
  • Na spodní díl namažeme marmeládu a přiklopíme prostředním dílem těsta, který jsme z jeho spodní strany již předem potřeli obarveným punčákem. Povrch prostředního dílu potřeme punčákem ještě důkladněji tak, aby se pokud možno celý promočil. Spodní část horního dílu také potřeme marmeládou a přiložíme. Takto připravený punčák potřeme velmi slabou vrstvou marmelády (jde jen o barevný efekt) a nakonec hustou polevou, kterou jsme si připravili smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem.
  • Uložíme do lednice, alespoň přes noc. Čím je punčák odleželejší, tím je lepší.
 
Dobrou chuť
 
 



Punčák

1 komentář:

  1. Krásný punčák, je dobře že nezopomínáme dělat naše dorty.
    Moc se ti to povedlo. A jak byl dobrý....
    Co bude příště?

    OdpovědětVymazat