Fraisier je typický francouzský dort, který nechybí asi v žádné francouzské cukrárně. Na pohled je neskutečně efektivní, protože na rozdíl od tradičního korpusu natřeného krémem jej lemují rozkrojené jahody. A když se podaří získat opravdu velké a rudé jahody úspěch je zaručen:-)
Při procházkách po Paříži jsem tenhle dort vždycky obdivovala a říkala jsem si, že to musí být fakt dost náročné. Vloni jsem navštívila pařížškou Foire du chocolat a koupila tam knihu Encyclopédie des Desserts, která má tenhle skvost na obálce a to mě jednoduše donutilo najít si čas a tenhle dort konečně vyzkoušet:-). Je ale pravda, že v případě korpusu jsem se nechala inspirovat osvědčenou kuchařkou Ladurée Paris Sucré.
Fraisier |
Při procházkách po Paříži jsem tenhle dort vždycky obdivovala a říkala jsem si, že to musí být fakt dost náročné. Vloni jsem navštívila pařížškou Foire du chocolat a koupila tam knihu Encyclopédie des Desserts, která má tenhle skvost na obálce a to mě jednoduše donutilo najít si čas a tenhle dort konečně vyzkoušet:-). Je ale pravda, že v případě korpusu jsem se nechala inspirovat osvědčenou kuchařkou Ladurée Paris Sucré.
Fraisier jsem od té doby pekla už několikrát. Korpus z lehkého piškotu, cukrářský krém, spousta čertstvých jahod a marcipán na povrchu jako taková sladká tečka nakonec chutná snad každému. A nakonec to zas tak moc pracné ani není:-)
Fraisier |
Fraisier
Těsto:
- 6 vajec
- 20 dkg cukru
- 30 dkg hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
Krém:
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový puding
- 50 dkg změklého másla
Dále čerstvé jahody (asi 40 dkg) a marcipán.
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto.
- Lehce prošleháme vejce s cukrem. Poté ve vodní lázni vaječnou směs šleháme asi 10 minut. Až vejce ztrojnásobí svůj objem, sejmeme z vodní lázně a dál šleháme, dokud směs nevystydne. Poté lehce vmícháme prosátou mouku a nakonec vychladlé máslo.
- Takto připravené těsto vlijeme do dortové formy. Já používám formu o průměru 22 cm.
- Pečeme na 180°C asi 25 minut.
- Upečený korpus necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém.
- Źloutky s cukrem utřeme do pěny, poté přimícháme pudinkový prášek. Mléko dáme vařit. Vařící mléko vlijeme do žloutkové směsi a promícháme. Tuto směs přelijeme do hrnce a prohříváme za stálého míchání, dokud nevznikne krémová konzistence. Necháme vystydnout a poté lehce vmícháme změklé máslo (máslo lze ale také vynechat).
- Když je korpus i krém vychladlý, rozřízneme korpus rozřízneme na dva díly.
- Do dortové rozevírací formy začneme k okraji stavět rozkrojené jahody, poté vložíme spodní díl korpusu a asi polovinu krému, který opatrně vtlačíme do všech mezer mezi jahody.
- Na krém klademe nakrájené jahody, které přikryjeme druhou půlkou korpusu.
- Navrch rozetřeme zbytek krému, který přikryjeme rozváleným marcipánem. Ten v podstatě "zařízneme" o hranu dortové formy tak, aby byl skutečně pouze na povrchu dortu a nespadal nám k okrajům.
- Takto připravený dort dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu a můžeme podávat.
Bon appétit
Fraisier |
Žádné komentáře:
Okomentovat