úterý 14. května 2013

Domácí sušenky

Domácí sušenky
Stále hledám osvědčený recept na domácí sušenky. Takové, které budou doma neustále po ruce tak, aby si manžel mohl kdykoli zobnout, když na něj přijde chuť na sladké a nehledal přitom tradiční tatranky. Nemám přitom vůbec nic proti tatrankám, ale přece jen bych radši něco domácího.
 
Nedávno jsem objevila recept na další dánské máslové sušenky, který se zdá být jedním z těch lepších. Sušenky jsou měkké, z jedné dávky vyjdou cca dva plechy, což vydá na dvě střední kovové krabičky plné sušenek a to už je množství, které doma chvilku vydrží. Ani příprava není nijak složitá.

 

 
Domácí sušenky
 
Těsto:
 
  • 25 dkg kvalitního másla
  • 20 dkg třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 30 dkg hladké mouky
  • špetka soli
 
Postup:
 
  • Máslo s cukrem utřeme do pěny.
  • Přidáme vejce, vanilku a důkladně promícháme. Pomalu vmícháme mouku a sůl. když přidáme o špetku soli víc, sušenky budou mít jemný slaný podtón, který můžu doporučit:-)
  • Z takto připraveného těsta uválíme váleček, který ve fólii dáme asi na hodinu vychladit do lednice.
  • Z těsta pak ukrajujeme kuličky asi o velikosti ořechu, které vidličkou nakonec lehce zmáčkneme. před pečením můžeme ještě lehce posypak třtinovým cukrem.
  • Připravené sušenky dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 - 20 minut.
 
 
Dobrou chuť
 
 

Domácí sušenky
 

Žádné komentáře:

Okomentovat