úterý 7. května 2013

Princeznin dort

Princeznin dort
 
Prinsesstårta neboli princeznin dort má své kořeny ve Švédsku.
 
Je to lahodná kombinace nadýchaného piškotu, cukrářského krému, marmelády, šlehačky a sladkého marcipánu.
 
Princeznin dort se ve Švédsku prodává tradičně potažený jasně zeleným marcipánem, což ve mě zpočátku vzbuzovalo nedůvěru, ale poté co jsem ho ochutnala bylo jasné, že jde o můj nejoblíbenější dort.
 
Dort má opravdu královskou historii. Pod názvem Grön Tårta (tedy zelený dort) se recept objevil poprvé v roce 1948 v jedné z edic kuchařek Prinsessornas Kokboks. Švédská pekařská asociace později potvrdila, že se skutečně jedná o dort dnes známý pod názvem Prinsesstårta.  Název se změnil právě z toho důvodu, že šlo o oblíbený dort švédských princezen.
 
Proč je ale dort zelený jsem se nedopátrala. Myslím ale, že zelená musí souviset s přírodou, protože tak krásně zelené louky a pastviny jako ve Švédsku jsem nikde jinde neviděla:-)
 

 
Prinsesstårta
 
Těsto:
  • 6 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 30 dkg hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
 
Krém:
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 20 dkg cukru
  • 1 vanilkový puding
 
Dále do tuha ušlehaná smetana a zelený marcipán (3 x 150g), jahodová marmeláda, moučkový cukr.
 
 
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto.
  • Lehce prošleháme vejce s cukrem. Poté ve vodní lázni vaječnou směs šleháme asi 10 minut. Až vejce ztrojnásobí svůj objem, sejmeme z vodní lázně a dál šleháme, dokud směs nevystydne. Poté lehce vmícháme prosátou mouku a nakonec vychladlé máslo.
  • Takto připravené těsto vlijeme do dortové formy. Já používám formu o průměru 22 cm.
  • Pečeme na 180°C asi 25 minut.
  • Upečený korpus necháme vychladnout.
  •  
  • Mezitím si připravíme krém.
  • Źloutky s cukrem utřeme do pěny, poté přimícháme pudinkový prášek. Mléko dáme vařit. Vařící mléko vlijeme do žloutkové směsi a promícháme. Tuto směs přelijeme do hrnce a prohříváme za stálého míchání, dokud nevznikce krémová konzistence. Necháme vystydnout.
  •  
  • Ušleháme smetanu, osladíme.
  •  
  • Když je korpus i krém vychladlý můžeme začít "stavět" dort.
  • Korpus rozřízneme na tři díly.
  • Spodní díl potřeme jahodovou marmeládou a přikryjeme druhým dílem korpusu. Ten potřeme krémem a přikryjeme třetím dílem. Třetí díl potřeme ušlehanou smetanou.
  • Celý dort nakonec pokryjeme marcipánem rozváleným na asi 3 mm placku a uhladíme.
  • Povrch pocukrujeme moučkovým cukrem.
  •  
  • Takto připravený dort dáme na hodinu do lednice a můžeme podávat.
 
 
Bon aptit




Princeznin dort



Žádné komentáře:

Okomentovat