Princeznin dort |
Prinsesstårta neboli princeznin dort má své kořeny ve Švédsku.
Je to lahodná kombinace nadýchaného piškotu, cukrářského krému, marmelády, šlehačky a sladkého marcipánu.
Princeznin dort se ve Švédsku prodává tradičně potažený jasně zeleným marcipánem, což ve mě zpočátku vzbuzovalo nedůvěru, ale poté co jsem ho ochutnala bylo jasné, že jde o můj nejoblíbenější dort.
Dort má opravdu královskou historii. Pod názvem Grön Tårta (tedy zelený dort) se recept objevil poprvé v roce 1948 v jedné z edic kuchařek Prinsessornas Kokboks. Švédská pekařská asociace později potvrdila, že se skutečně jedná o dort dnes známý pod názvem Prinsesstårta. Název se změnil právě z toho důvodu, že šlo o oblíbený dort švédských princezen.
Proč je ale dort zelený jsem se nedopátrala. Myslím ale, že zelená musí souviset s přírodou, protože tak krásně zelené louky a pastviny jako ve Švédsku jsem nikde jinde neviděla:-)
Prinsesstårta
- 6 vajec
- 20 dkg cukru
- 30 dkg hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
Krém:
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový puding
Dále do tuha ušlehaná smetana a zelený marcipán (3 x 150g), jahodová marmeláda, moučkový cukr.
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto.
- Lehce prošleháme vejce s cukrem. Poté ve vodní lázni vaječnou směs šleháme asi 10 minut. Až vejce ztrojnásobí svůj objem, sejmeme z vodní lázně a dál šleháme, dokud směs nevystydne. Poté lehce vmícháme prosátou mouku a nakonec vychladlé máslo.
- Takto připravené těsto vlijeme do dortové formy. Já používám formu o průměru 22 cm.
- Pečeme na 180°C asi 25 minut.
- Upečený korpus necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém.
- Źloutky s cukrem utřeme do pěny, poté přimícháme pudinkový prášek. Mléko dáme vařit. Vařící mléko vlijeme do žloutkové směsi a promícháme. Tuto směs přelijeme do hrnce a prohříváme za stálého míchání, dokud nevznikce krémová konzistence. Necháme vystydnout.
- Ušleháme smetanu, osladíme.
- Když je korpus i krém vychladlý můžeme začít "stavět" dort.
- Korpus rozřízneme na tři díly.
- Spodní díl potřeme jahodovou marmeládou a přikryjeme druhým dílem korpusu. Ten potřeme krémem a přikryjeme třetím dílem. Třetí díl potřeme ušlehanou smetanou.
- Celý dort nakonec pokryjeme marcipánem rozváleným na asi 3 mm placku a uhladíme.
- Povrch pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Takto připravený dort dáme na hodinu do lednice a můžeme podávat.
Bon aptit
Princeznin dort |
Žádné komentáře:
Okomentovat