čtvrtek 18. dubna 2013

Zaručeně ty nejlepší hranolky

Hranolky a třešňové pivo
 
Zaručeně ty nejlepší hranolky na světě dělají v Maison Antoine. Tento poměrně ošuntělý a nevábně vypadající stánek se nachází na Place Jourdan v Bruselu. Hranolky tu dělají  od roku 1984 a jsou vážně nejlepší.

 
Maison Antoine
U stánku je vždycky dlouhá fronta čekajících a je pravda, že tady se čekání vyplatí. Place Jourdan je sice dál od tradičních turistických lokalit, ale je v blízkosti unijních institucí, takže se zde setkávají i místní úředníci. Jelikož má ale stánek otevřeno až do jedné hodiny v noci, cestu si sem s oblibou najdou í místní obyvatelé.
 
Ve stánku připravují hranolky z vybraných odrůd brambor, krájí je na větší hranoly a smaží dvakrát. Nejprve na 160°C a po vychladnutí ještě jednou na 180°C. Hranolky zde balí do obrovských papírových kornoutů a solí až po zabalení!
 
 
 
K hranolkům si můžete vybrat z velkého množství omáček, které jsou připravené v malých kelímkách. Pro mě byla vždycky nejlepší jejich domácí tatarská omáčka, ale vynikající je i domácí majonéza nebo omáčka andalouská.
 
 
 
 
 
 
 
 
Atmosféru Maison Antoine na Place Jourdan akcentuje i nevídaná spolupráce místních hospůdek, kterých je náměstí plné. Všechny totiž dovolují konzumaci hranolek z Maison Antoine. Takže v praxi to na Place Jourdan vypadá tak, že si vystojíte dlouhou frontu na hranolky a potom si s kornoutem v ruce sednete do kteréhokoli místního lokálu ať už na zahrádku nebo dovnitř, objednáte si některé ze stovek místních piv a pak už si jen užíváte tu neopakovatelnou atmosféru Place Jourdan.
 


Hranolky z Maison Antoine



 

1 komentář: