pondělí 15. dubna 2013

České buchty

Tvarohová buchta
Buchty jako od maminky....

Buchty to jsou česká klasika, kdo by je neznal a kdo by je neměl rád? Podle mě jsou nejlepší plněné tvarohem, ale náplň může být v podstatě jakákoli: povidla, jablka, mák, ale třeba i škvarky...ano, to mě taky překvapilo, ale když jsem jednou pekla buchty, tak si manžel řekl o pár buchet se škvarkovou náplní a musím říct, že to chutnalo:-)
Já peču buchty podle ověřeného Vrabcova receptu a vždycky se povedou. Moje maminka taky využívala nejvíc Vrabcovu kuchařku a já v ní "četla" už jako malá holčička. Vždycky, když jsem jedla, musela jsem jí (prý) mít před sebou otevřenou a zaujatě jsem v ní listovala. Bohužel to na té kuchařce je znát, je samá skvrna, řada stránek je vytrhaných a obal už ani nepamatuju. Já dnes ve své kuchyni vlastním nové vydání a listuju jím pořád stejně ráda jako když mi bylo pět.



České buchty
  • 500 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 12 dkg másla (+ cca 12 dkg másla na pomazání)
  • 2 žloutky
  • 1 droždí
  • špetka soli
 
  •  Nejprve si v polovině vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a necháme vzejít (cca 15 minut).
  • Do velké mísy prosyjeme mouku, přidáme cukr a sůl.
  • Do mouky uděláme důlek a vlijeme vzešlé droždí, přidáme ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky a důkladně promícháme.
  • Nakonec přidáme rozehřáté máslo a třeme, dokud nebude těsto hladké.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu.
  • Mezitím si připravíme (utřeme) tvarohovou náplň ze dvou tvarohů, dvou žloutků a 10 dkg cukru.
  • Po vykynutí rozválíme těsto na cca 1 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme čtverečky o velikosti asi 8 x 8 cm.
  • Na každý čtvereček dáme lžičku náplně a důkladně uzavřeme.
  • Připravené buchty skládáme v mírných rozestupech na máslem vymaštěný pekáč a každou buchtu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180° do zlatova.
  • Hotové buchty necháme vychladnout a pocukrujeme.


Dobrou chuť.

Buchty




Žádné komentáře:

Okomentovat