Tvarohová buchta |
Buchty to jsou česká klasika, kdo by je neznal a kdo by je neměl rád? Podle mě jsou nejlepší plněné tvarohem, ale náplň může být v podstatě jakákoli: povidla, jablka, mák, ale třeba i škvarky...ano, to mě taky překvapilo, ale když jsem jednou pekla buchty, tak si manžel řekl o pár buchet se škvarkovou náplní a musím říct, že to chutnalo:-)
Já peču buchty podle ověřeného Vrabcova receptu a vždycky se povedou. Moje maminka taky využívala nejvíc Vrabcovu kuchařku a já v ní "četla" už jako malá holčička. Vždycky, když jsem jedla, musela jsem jí (prý) mít před sebou otevřenou a zaujatě jsem v ní listovala. Bohužel to na té kuchařce je znát, je samá skvrna, řada stránek je vytrhaných a obal už ani nepamatuju. Já dnes ve své kuchyni vlastním nové vydání a listuju jím pořád stejně ráda jako když mi bylo pět.
České buchty
- 500 g hrubé mouky
- 100 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 12 dkg másla (+ cca 12 dkg másla na pomazání)
- 2 žloutky
- 1 droždí
- špetka soli
- Nejprve si v polovině vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a necháme vzejít (cca 15 minut).
- Do velké mísy prosyjeme mouku, přidáme cukr a sůl.
- Do mouky uděláme důlek a vlijeme vzešlé droždí, přidáme ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky a důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme rozehřáté máslo a třeme, dokud nebude těsto hladké.
- Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu.
- Mezitím si připravíme (utřeme) tvarohovou náplň ze dvou tvarohů, dvou žloutků a 10 dkg cukru.
- Po vykynutí rozválíme těsto na cca 1 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme čtverečky o velikosti asi 8 x 8 cm.
- Na každý čtvereček dáme lžičku náplně a důkladně uzavřeme.
- Připravené buchty skládáme v mírných rozestupech na máslem vymaštěný pekáč a každou buchtu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180° do zlatova.
- Hotové buchty necháme vychladnout a pocukrujeme.
Dobrou chuť.
Buchty |
Žádné komentáře:
Okomentovat