úterý 9. dubna 2013

Ochutnávka Bretaně

Velikonoční víkend jsem namísto barvení vajíček prožila na francouzském pobřeží. Výlet to byl vskutku gurmánský, neboť bretaňské dobroty se tady dají potkat na každém kroku a rozhodně se jim nedá vyhnout, ani kdybyste sebevíc chtěli.

Caffé Gourmand
Bretaňský far, nebo-li Far Bretonne je klasika, na kterou jsem se těšila, podobně jako na sladké (les crepes) i slané (les galettes) palačinky. Co mě ale oslovilo a překvapilo nejvíc byl karamel ze slaného másla - Caramel au beurre salé. Už po cestě jsem si všimla, zejména u čerpacích stanic, této poněkud nevšední slovní kombinace. Neodolala jsem a pořídila si plechovou krabičku plnou tvrdých bombonů s tímto svůdným názvem. Měli i karamelky, ale ty moc nemusím:-)
Nicméně až při odpolední zastávce v pobřežním městečku Cancale v jedné z místních Creperií jsem si nemohla nevšimnout naprosto výstavního Café Gourmand u vedlejšího stolu. Nedalo se tomu odolat, takže jedno Café Gourmande putovalo i na můj stůl. A to byla právě ta chvíle, kdy jsem objevila chuť Caramel au beurre salé. Sladká omáčka v malé skleničce, která ale na jazyku zanechá příjemnou lehce slanou chuť. Lahůdka.
Druhý den jsem v Saint Malo v Creperii u snídaně objevila Crepes au caramel au beurre salé a bylo ihned jasno co si objednat.
Po návratu jsem samozřejmě zapátrala po receptu a voilá...
 
Caramel au beurre salé
  •  160 g cukru
  • 80g másla "demi-sel"
  • 20 cl smetany 
Do hrnce dáme cukr a pomalu jej zkaramelizujeme (cca 4 minuty). V mezičase si ohřejeme smetanu.
Jakmile bude cukr zkaramelizovaný, odstavíme jej z ohně a opatrně vlijeme smetanu. Směs bude prskat, ale musíme míchat a vytrvat:-) Nakonec vmícháme slané máslo tak, abychom docílili krémově jemné konzistence. Skladovat můžeme ve skleněné dóze v lednici.
Takto připravený karamel můžeme použít nejen na palačinky, nebo na zmrzlinu, ale také na ovoce nebo do jogurtu.
 
 
Sladké bretaňské palačinky (Crepes)
Crepe au caramel au beurre salé
 
  • 250 g mouky
  • 50 g másla
  • 500 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • špetka soli

  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr a sůl.
  • Přilijeme mléko a vodu a vše prošleháme.
  • Přidáme rozpuštěné máslo a vejce.
  • Ideálně necháme odpočinout v chladu asi hodinu.
  • Poté smažíme na másle z každé strany asi 2 minuty.

Slané bretaňské palačinky (Galettes)

Galettes
 
  • 330 g pohankové mouky
  • 75 cl vody
  • 15 g soli
  • 1 vejce
  • máslo

  • Do mísy nasypeme mouku a sůl, přilijeme vodu a řádně promícháme.
  • Přidáme vejce a opět dobře promícháme.
  • Těsto necháme odpočinout v chladu alepoň dvě hodiny.
  • Smažíme na másle z každé strany asi 2 minuty.

Voilá ... Bon degustation....




4 komentáře:

  1. haha, jak tak procitam Vas clanek, koukam na fotku a podle galette a hlavne loga na taliri vidim, ze jste byli v Saint Malo ve stejne creperii, kam chodime i my... ;) Hezke!

    OdpovědětSmazat
  2. No jo, sladká Francie :) Nesnáším, jak vždycky, když si vyjdu do města, mě všechny ty boulangeries a patisseries nalákají a já si prostě pokaždé musím něco dobrého koupit :) nejde odolat...
    Jo a dovolila bych si upozornit na jeden menší detail v článku - degustation - nom féminin takže bonne degustation.
    Michaela

    OdpovědětSmazat
  3. Naprosto souhlasím, všechno je tam mooooc lákavé...a dáky za upozornění:-)

    OdpovědětSmazat