Velikonoční víkend jsem namísto barvení vajíček prožila na francouzském pobřeží. Výlet to byl vskutku gurmánský, neboť bretaňské dobroty se tady dají potkat na každém kroku a rozhodně se jim nedá vyhnout, ani kdybyste sebevíc chtěli.
Caffé Gourmand |
Bretaňský far, nebo-li Far Bretonne je klasika, na kterou jsem se těšila, podobně jako na sladké (les crepes) i slané (les galettes) palačinky. Co mě ale oslovilo a překvapilo nejvíc byl karamel ze slaného másla - Caramel au beurre salé. Už po cestě jsem si všimla, zejména u čerpacích stanic, této poněkud nevšední slovní kombinace. Neodolala jsem a pořídila si plechovou krabičku plnou tvrdých bombonů s tímto svůdným názvem. Měli i karamelky, ale ty moc nemusím:-)
Nicméně až při odpolední zastávce v pobřežním městečku Cancale v jedné z místních Creperií jsem si nemohla nevšimnout naprosto výstavního Café Gourmand u vedlejšího stolu. Nedalo se tomu odolat, takže jedno Café Gourmande putovalo i na můj stůl. A to byla právě ta chvíle, kdy jsem objevila chuť Caramel au beurre salé. Sladká omáčka v malé skleničce, která ale na jazyku zanechá příjemnou lehce slanou chuť. Lahůdka.
Druhý den jsem v Saint Malo v Creperii u snídaně objevila Crepes au caramel au beurre salé a bylo ihned jasno co si objednat.
Po návratu jsem samozřejmě zapátrala po receptu a voilá...
Caramel au beurre salé
- 160 g cukru
- 80g másla "demi-sel"
- 20 cl smetany
Do hrnce dáme cukr a pomalu jej zkaramelizujeme (cca 4 minuty). V mezičase si ohřejeme smetanu.
Jakmile bude cukr zkaramelizovaný, odstavíme jej z ohně a opatrně vlijeme smetanu. Směs bude prskat, ale musíme míchat a vytrvat:-) Nakonec vmícháme slané máslo tak, abychom docílili krémově jemné konzistence. Skladovat můžeme ve skleněné dóze v lednici.
Takto připravený karamel můžeme použít nejen na palačinky, nebo na zmrzlinu, ale také na ovoce nebo do jogurtu.
Sladké bretaňské palačinky (Crepes)
Crepe au caramel au beurre salé |
- 250 g mouky
- 50 g másla
- 500 ml mléka
- 100 ml vody
- 4 vejce
- 2 polévkové lžíce cukru
- špetka soli
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr a sůl.
- Přilijeme mléko a vodu a vše prošleháme.
- Přidáme rozpuštěné máslo a vejce.
- Ideálně necháme odpočinout v chladu asi hodinu.
- Poté smažíme na másle z každé strany asi 2 minuty.
Slané bretaňské palačinky (Galettes)
Galettes |
- 330 g pohankové mouky
- 75 cl vody
- 15 g soli
- 1 vejce
- máslo
- Do mísy nasypeme mouku a sůl, přilijeme vodu a řádně promícháme.
- Přidáme vejce a opět dobře promícháme.
- Těsto necháme odpočinout v chladu alepoň dvě hodiny.
- Smažíme na másle z každé strany asi 2 minuty.
haha, jak tak procitam Vas clanek, koukam na fotku a podle galette a hlavne loga na taliri vidim, ze jste byli v Saint Malo ve stejne creperii, kam chodime i my... ;) Hezke!
OdpovědětVymazatJak je ten svět malý:-)))
VymazatNo jo, sladká Francie :) Nesnáším, jak vždycky, když si vyjdu do města, mě všechny ty boulangeries a patisseries nalákají a já si prostě pokaždé musím něco dobrého koupit :) nejde odolat...
OdpovědětVymazatJo a dovolila bych si upozornit na jeden menší detail v článku - degustation - nom féminin takže bonne degustation.
Michaela
Naprosto souhlasím, všechno je tam mooooc lákavé...a dáky za upozornění:-)
OdpovědětVymazat