pátek 19. dubna 2013

Francouzská snídaně

Snídaně v Nice
Snídaně to je nový začátek, začátek dne, který by si člověk měl umět vychutnat. Samozřejmě, že když spěcháme do práce, tak do sebe hodíme něco rychlého a jsme za to rádi, ale o víkendu nebo na dovolené bychom si tuhle ranní událost měli umět užít. Já si ji tedy užívám moc ráda, zvláště, když jsem ve sladké Francii.

 
Snídaně v Chartres
Klasická francouzská snídaně se podle mě rozhodně nedá sníst.

Správně se totiž skládá z kávy, čerstvé pomerančové šťávy, menší bagety s máslem a marmeládou a croissantu nebo pain au chocolat. To už je pořádná dávka energie. Ale odlehčenou francouzskou snídani (bez bagety) si dávám strašně ráda, hlavně když si jí můžu vychutnat někde na sluníčku a v klidu při ní posedět.
 
Vzpomínám si loňské toulání po Nice, kdy jsem hledala tu nejzajímavější kavárnu, kde si takovou klidnou ranní kávu vychutnat. Měla jsem náročná kritéria: prosluněná zahrádka, klidný kout bez davů turistů, ale s pěkným výhledem, vynikající káva, čerstvý a voňavý pain au chocolat. Prošla jsem celé staré město, abych se nakonec vrátila do první kavárny, kterou jsem to ráno potkala. Objednala jsem si "Menu petit déjeuner" a pak už si jen užívala sluníčka, ranní kávy a sladkého pečiva. Je to zážitek, který osladí celý den.

Na snídani v Saint Tropez taky nikdy nezapomenu. Přijeli jsme ještě za svítání, takže bylo třeba vyčkat až budou místní kavárny a pekárny otevírat. V přístavu sice otevírají brzo, ale je to příliš turistické. Zašli jsme tedy raději na Place Des Lices, kde se mimo jiné dvakrát týdně koná typický místní trh a kde se v podvečer scházejí místní a hrají petangue. Tamní kavárna nám nabídla pozesení pod korunami stromů a dodala ranní energii. Když jsme dosnídali, tak na protější straně náměstí zrovna otevírala místní cukrárna Tarte Tropezienne, ale k téhle sladkosti se dostanu zase někdy příště.
 

Snídaně v Saint Tropez

Žádné komentáře:

Okomentovat