sobota 13. dubna 2013

Pizzette



Pizzette
Už je to hodně let, co jsem trávila celkem dost času na Sicílii.  V té době jsem ještě neholdovala kuchařskému nebo cukrářskému umění, ale chutnalo mi tam vždycky. Vzpomínám na tamní pekárny "Panificio"...vůně čerstvého pečiva byla vždy cítit až venku na chodníku. Už tehdy mě zaujaly malé pizzy, tzv. "pizzette", které byly na pultech vždy už od rána (na rozdíl od pizzy, která se v Itálii dělá vždy až po 17.hodině). Tyhle malé pizzy připomínaly české kynuté koláčky, jen místo tvarohu nebo máku byla na povrchu rajčata s mozzarelou. Jak jsem časem zjistila, jde o oblíbenou součást domácích oslav a dětských večírků.

Na "pizzette" jsem už skoro zapomněla, ale nedávno jsem na ně narazila na nějakém blogu a vzpomínka se hned vrátila. Zjistila jsem, že i přesto, že jsou z lehce nasládlého kynutého těsta, jde vlastně o "rychlovku", která potěší jakoukoli návštěvu. Krom toho, vynalézavosti se tady meze nekladou a pizzette lze ochutit dle vlastní fantasie.


Pizzette
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 droždí
  • 40 g změklého másla
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička soli

  • rajčata v plechovce, nebo rajčatové sugo
  • 2 mozarelly
  • bazalka
  • olivový olej

  • Do velké mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu. Do vlažné vody rozdrobíme droždí. Poté přidáme cukr, sůl, máslo a olej a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout cca jednu hodinu.
  • Vykynuté těsto rozválíme na válu a vykrajujeme kolečka o průměru cca 5 cm. Kolečka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každého kolečka uděláme důlek, do kterého dáme lžičku rajčat, osolíme, poklademe nakrájenou mozzarelou, bazalkou a nakonec zakápneme olivovým olejem.
  • Takto připravené pizzetky dále do rozehřáté trouby a pečeme na 180° asi 15 minut, resp. až zezlátnou okraje a mozzarela se rozpustí.
  • Podávat můžeme vlažné, ale v chladu vydrží pizzetky vláčné i dva dny.
Buon appetito

3 komentáře: