čtvrtek 9. dubna 2015

Jarní dortíky s malinovou pěnou

Tak tyhle jarní dortíky u nás doma teď vedou. Nejenže jsou moc dobré, lehké a nadýchané, ale překvapí i tím, jak vypadají. Už na podzim jsem si vyzkoušela metodu "malování" těstem a moc mě to baví. Takže jsem si to chtěla užít i teď, protože jarní motivy k tomu přímo vybízejí. Rozhodla jsem se pro něco méně složitého, mrkvičky v trávě, protože zajíčka nebo kuřátko bych asi nesvedla:-) Ale kdo ví, možná příště už se pustím do něčeho složitějšího, protože ta radost, když vytáhnete upečený plát piškotu, sloupnete pečící papír a vidíte, že se to vážně povedlo, za to fakt stojí!
Takže hurá do práce:-) Uznávám, že postup je trochu delší a složitější, ale když si práci dobře rozvrhnete, tak se to vydaří:-) Ukázku mé Halloweenské rolády najdete zde.

Jarní dortíky s malinovou pěnou
4 malé dortíky o průměru asi 10  cm
Těsto:

  • 5 vajec
  • 12 dkg cukru
  • 9 dkg hladké mouky

Dekorační těsto:

  • 20g rozpuštěného másla
  • 20g moučkového cukru
  • 20g bílků
  • 20g hladké mouky
  • potravinářské barvivo zelené a oranžové

Pěna:

  • 3 plátky želatiny
  • 250 ml šlehačky
  • malinový coulis dle chuti, max. 100 ml (já mám doma coulis hotový, nicméně lze snadno vyrobit rozvařením zmražených malin s trochou cukru a následným propasírováním)

Postup:

  • Nejprve si připravíme tvořítka na malé dortíky. Abychom si usnadnili pozdější práci, vystřihneme si 4 proužky z papíru na pečení přesně tak velké, aby se vešly do vnitřního obvodu zvolených tvořítek.
  • Nyní si připravíme dekorační těsto. Všechny uvedené suroviny důkladně smícháme až vznikne jemná pasta, kterou obarvíme podle potřeby. V tomto případě tedy na zeleno a oranžovo.
  • Připravíme si dva plechy na pečení a vyložíme papírem na pečení. Na jeden plech dekoračním těstem za použití cukrářského sáčku namalujeme libovolný vzor.  V tomto momentě musíme být opravdu opatrní. Je třeba si dobře změřit velikost kulatých tvořítek na dortíky nebo dortové formy, kterou budeme používat. Je potřeba, aby dekor byl vysoký tak, jako hrana tvořítka a dlouhý tak, aby vystačil po vnitřním obvodu tvořítka. Nyní lez použít už předem připravené proužky papíru a podle nich si na plech namalovat okraje.
  • Plech s nakresleným vzorem dáme nejméně na dvě hodiny do lednice tak, aby dekorační těsto dobře zatuhlo. Já tentokrát dala na 30 minut do mrazáku:-)
  • Až dekorační těsto zatuhne, připravíme těsto na piškot. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme prosátou mouku a nakonec pevně ušlehaný sníh.
  • Část těsta vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, na kterém je již zatuhlý nakreslený vzor a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Zbytek těsta vlijeme na druhý plech, ze kterého budeme po upečení vykrajovat dna a vršky jednotlivých dortíků (tedy 8 kruhů) a dáme péct.
  • Upečené těsto vyjmeme a ihned překlopíme na vlhkou utěrku. Mokrou houbičkou pak potíráme spodní část upečeného těsta, tedy rub pečícího papíru. Tím docílíme toho, že se nakreslený vzor odlepí od papíru spolu s těstem.
  • Pečící papír opatrně odlepíme. 
  • Nyní si připravíme malinovou pěnu. Želatinu dáme nabobtnat. Ušleháme šlehačku. Do šlehačky přidáme malinový coulis a želatinu a vše dobře promícháme.
  • Tak a teď to nejlepší, jdeme sestavit dortíky.
  • Nejprve si připravíme tvořítka na dortíky a po vnitřním obvodu je vyložíme připraveným proužkem papíru na pečení.
  • Stejnými tvořítky z piškotu v druhém plechu vykrojíme dna a vršky jednotlivých dortíků. Vykrojené dno necháme ve tvořítku.
  • Nyní si nožem vykrojíme plátky piškotu s dekorem přesně tak velké, aby nám šly vložit kolem dokola dovnitř tvořítka. Pečlivě přitiskneme k tvořítku, které je vyložené pečícím papírem, aby nám dortíky druhý den šly dobře vyjmout.
  • Do cukrářského sáčku si dáme připravenou pěnu a pečlivě vyplníme vnitřek dortíků asi 0,5 cm pod horní okraj.
  • Každý dortík přikryjeme vykrojeným vrškem a dáme přes noc do lednice vychladit.
  • Druhý den můžeme dortíky posypat namletými pistáciemi, nebo jinými ořechy a ozdobit dle vlastní chuti. Aby pistácie lépe držely, potřela jsem povrch dortíků opravdu tenkou vrstvou ušlehané šlehačky.
  • Tak a je to:-)
Přeji krásné jarní hodování...
  

Žádné komentáře:

Okomentovat