středa 22. dubna 2015

Tarte Flambée - Alsaský slaný koláč



Konečně je tady čas grilování, posedávání na zahrádkách a zahradách a užívání si sluníčka a přírody. Já tohle období zbožňuju, hrozně ráda vysedávám na zahradě, okolo běhají naši dva bernardýni, manžel griluje a všichni společně si pak pochutnáváme na něčem dobrém. Tento týden jsme si odpolední odpočinek zpříjemnili Aperol Spritzem. Ano, foodblogeři dobře vědí, že právě probíhá soutěž Aperitivo Moment, takže i to bylo důvodem. Chtěli jsme všem ukázat, že Aperol u nás chutná opravdu každému, takže i malému Ernestovi! Ve svých 5 měsících stihl zatím ochutnat pivo a jestli mohu hodnotit na základě jeho opakovaného zájmu, tak Aperol mu chutnal rozhodně víc:-)

Ale co by to bylo za posezení na zahradě, kdyby k tomu Aperolu nebylo něco dobrého? Já se ráda držím svého, proto je jasné, že jsem musela zvolit něco pečeného. Opět jsem zabrouzdala prstem po mapě do Francie, přesněji do Alsaska a upekla alsaský Tarte Flambée, tedy takový alsaský slaný koláč.

Tarte Flambée

Tento koláč není na přípravu ani ingredience nijak složitý a můžu s jistotou říci, že k Aperolu jde skvěle! U nás zmizel na to šup, a to Ernesto dostal fakt jen malej kousek...


Koláč lze připravit v mnoha obměnách, já jsem se ale rozhodla zůstat u klasiky, takže jsem na základ ze zakysané smetany nakrájela slaninu, proužky červené cibule a přidala jsem pár snítek rozmarýnu. Kuchyň nám krásně voněla a koláč chutnal výborně.


Původ tohoto alsaského koláče se datuje do 14. století, od kdy se připravoval na místních farmách. Pekl se v pecích na chleba a v podstatě se na něj zužitkovalo to, čeho bylo na farmách dostatek. Pekl se vždy před tím, než se pec na chleba dostatečně rozpálila a jedl se ještě vlažný, když se čekalo než se chleba dopekl. Šlo v podstatě o takový malý svátek, protože dle místní tradice se chléb pekl přibližně každé dva týdny, takže se u toho všichni se sešli a pojídali Tarte Flambée.  První zmínky o jeho rozšíření do restaurací jsou až kolem roku 1950.

Takže jak si tuhle dobrotu, která se vážně skvěle hodí k posezení u sklenky Aperol Spritzu připravíme?




Tarte Flambée
dávka na 1 koláč o velikosti většího plechu
Těsto:
  • 12g změklého másla
  • 2,5g droždí
  • 125 ml vody
  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
Náplň:
  • 200 ml créme fraiche
  • 20 dkg slaniny


  • 1 červená cibule
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • rozmarýn na ozdobu

Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. V míse od robotu smícháme mouku s vodou, droždím a špetkou soli a hněteme. Postupně po troškách přidáváme máslo až se vše zpracuje. Připravené těsto necháme přikryté asi hodinu odpočívat.
  • Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme cibuli  a slaninu na tenké proužky, créme fraiche promícháme se solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Těsto rozválíme na velmi tenký plát, který opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch těsta potřeme ochucenou zakysanou smetanou, posypeme slaninou a cibulí.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut.
  • Hotový koláč jsem ještě posypala čerstvým rozmarýnem.
Přeji krásné jarní pochutnávání....


Fakt mi to chutná...
Já chci ještě, dej sem tu druhou flašku:-)))


Žádné komentáře:

Okomentovat