pátek 17. dubna 2015

Průvodce pařížskými cukrárnami


Voyage au pays de la patisserie jsem nedávno modifikovala na Voyage au ville de la patisserie, tedy cestu do města všeho sladkého, města nad Sénou, do Paříže.


K Paříži mám zvláštní vztah. V podstatě jsem se k ní v průběhu svého života prokousávala tak jako k rajčatům nebo k olivám. Zkrátka nejprve to byla jen Paříž, jen nějaká zelenina určité chuti, nijak výjimečná. Postupem času se z ní ale stala Paříž jedinečná, nádherná a milovaná, gurmánská podobně jako ta nejchutnější oliva. Přesně vím, kdy u mě došlo k tomu úžasnému zvratu, kdy jsem dozrála a ocenila chuť této "olivy". Bylo to, když mě do Paříže vzal poprvé můj manžel. Rázem jsem věděla, že sem se budu celý život vracet a že budu tohle město milovat čím dál víc. Manžel v Paříži prožil několik let svého života, zná ji jako opravdový Pařížan a přesně takovou mě ji taky ukázal. Dnes už bych neuměla spočítat, kolikrát jsme v Paříži spolu byli, máme prošlé všechny památky několikrát, ale přitom jsme nikdy nechodili v davu s turisty a nestáli dlouhé fronty. Vždy jsme si Paříž opravdu vychutnávali a užívali v poklidu příjemných procházek a zvláště pak gurmánských zážitků.

Když jsme byli v Paříži o prodlouženém Velikonočním víkendu, rozhodli jsme se, že lépe zmapujeme tu sladkou stránku města nad Sénou a proto jsme naplánovali trasu za poznáním vyhlášených pařížských cukráren. Trasu, kterou jsem zvolila jsme si rozdělili do dvou dnů, to abychom se nepřesladili příliš. Stejně jsme ale sladkého neměli dost, tak jsme jeden den vyrazili do Brugg, kde jsme za našich "belgických" časů strávili řadu víkendů a dali jsme si pořádnou belgickou vafli s jahodami a se šlehačkou.

Teď ale zpátky do Paříže. Rozhodla jsem se, že se s vámi písmem i obrazem podělím o naše poznávání pařížských cukráren a vezmu to pěkně postupně tak, jak mě osobně jednotlivé cukrárny oslovily:-)



La Patisserie Cyril Lignac
http://www.lapatisseriecyrillignac.com
2, rue de Chaillot, 75016 Paris
Cukrárna Cyrila Lignaca patřila k těm, na které jsem se těšila úplně nejvíc a za sebe jí také hodnotím jako tu úplně nejlepší! Není obklopená turisty, nachází se na klidném místě blízko Place d´Iena a hned bych si uměla představit, že do takové cukrárny chodím ráno pro čerstvý croissant nebo na víkend pro skvělý zákusek. Tahle cukrárna hned na první pohled splňovala všechny moje představy o ideální pařížské cukrárně/pekárně. Nevelký prostor, jednoduše a nápaditě zařízený, několik druhů zákusků v čele s Baba au rhum v několika velikostech s nádhernou šlehačkovou čepicí a pak klasická viennoiserie a boulangerie. Ochutnala jsem tady La Tarte cappuccino a byl to zážitek. Těsto se rozplývalo na jazyku a přitom bezpečně drželo tvar. Krém byl jemný, mandlovo-kávový, málo sladký a doplněný našlehanou šlehačkou. Naprostá dokonalost. Příště až budu v Paříži, tak rozhodně půjdu zase sem. Třešničkou na dortu je fakt, že každou sobotu se v přilehlé ulici koná nádherný trh:-)








L´Éclair de genie
14 rue Pavée, 75004 Paris
L´Éclair de genie ... tam jsem se mooooc těšila, protože éclairs vážně miluju. Tahle cukrárna ale všechna moje očekávání předčila. Prostor není nijak velký, prodejně dominuje jeden dlouhý prodejní pult, který je od začátku do konce pokrytý samými éclairs. Jedna vedle druhé a jedna hezčí než druhá .... vážně dlouho mi trvalo než jsem si vybrala. Nejradši bych ochutnala všechny, ale nakonec jsem vybrala Citron Yuzu (krém citronový, poleva yuzu a několik malých pusinek) a Créme passion chocolat au lait (krém i poleva z mučenky a dekor z mléčné čokolády). Volba to byla výborná, protože obě dvě eclairky měly lehce nakyslý a krásně jemný krém a celé se jen rozplývaly na jazyku. Vzhledem k tomu, že bylo dost teplo, přišly ty osvěžující příchutě vážně vhod. Takže podtrženo sečteno, jednoznačně moje druhé místo, hned po Cyrilovi:-)







LaPatisserie des Reves
http://lapatisseriedesreves.com
Centre Beaugrenelle, 12 rue Linois, Paris
Jedna z cukráren slavného Philippa Conticiniho byla nedávno otevřena v novém obchodním centru Beaugrenelle a jak jsem se tak koukala, dveře se tam netrhnou. Celý prostor je pojat poměrně minimalisticky, od každého zákusku zde najdete jeden kousek, který je před okolním světem ukryt pod průhlednou "helmou" Vše vypadá na první pohled jako z jiné planety, ale koncept je to zajímavý a dortíky chutnají božsky! Měla jsem tu červeno-zelenou Charlottu, ale fotku jsem nestihla, bylo nás na ní víc strávníků:-)


226 Rue de Rivoli, 75001 Paris
Angelina je proslavená cukrárna a kavárna založená rakouským cukrářem Antoinem Rumpelmayerem v roce 1903. Chodila sem pařížská smetánka a slavní návrháři jako třeba Coco Chanel. Celý prostor je prací architekta Niermanse a je víc než elegantní a když tam vejdete máte tak trochu pocit, že jste v jiné době. Angelina se proslavila svým Le Mont Blanc a tou nejlepší čokoládou v Paříži. Jak nápadité spojit tři tak odlišné ingredience v jeden nadýchaný zákusek a vybudovat si na něm takovou pověst... Le Mont Blanc mám ráda, vůbec kaštanový krém ráda používám, takže jsem si samozřejmě objednala tuto klasiku. Dortík byl zabalený do krabičky a do papírové tašky, takže jsme si ho vzali do Jardin des Tuileries a tam si na něm pochutnali. Byl vynikající, ale chutnal přesně jako, když jsem ho dělala i doma. Takže na sebe vlastně můžu být docela pyšná.





Pierre Hermé
http://www.pierreherme.com
4 rue Cambon, 75001 Paris
Pierre Hermé to jsou jednoduše makronky a zase makronky. Já nejsem z těch, co by makronky zbožňovaly, mám raději jiné dortíky, ale tyhle si vždy ráda dám a ještě raději ochutnávám nové příchutě. Tentokrát jsem zvolila Mosaic, což je kombinace pistáciového krému a skořicovo-třešňové skořápky a novinku Jardin des Prés, což byla kombinace tavolníku a korsického medu. Pro milovníky makronek, je tohle samozřejmě číslo 1.




Ladurée
16-18 rue Royale, 75008 Paris
Ladurée je další pařížská klasika, kterou nelze opomenout. Škoda jen, že je vždy plná asijských turistů. Jinak tamní croissant neměl samozřejmě chybu.






Stohrer
http://stohrer.fr/
51 rue Montorgueil 75002 Paris
Stohrer je nejstarší pařížská cukrárna. Je na stejném místě již od roku 1730, kdy ji založil polský cukrář Nicolas Stohrer, který byl dvorním cukrářem ve Versailles. Byl to právě Stohrer, kdo vytvořil první Baba au rhum, tehdy ale použil víno místo dnešního rumu a žloutkový krém místo šlehačky. Polský král Stanislas, jehož dcera se provdala za krále Ludvíka XV., původně tento dezert nazval Ali-Baba po vzoru pohádek Tisíce a jedné noci. Cukrárna se nachází v malém, ale naprosto kouzelném prostoru. Dortíky jsou tam na můj vkus trochu dost "nacpané" jeden na druhém, což trochu ubírá na jejich kouzlu. Na druhou stranu si tady na své přijdou i ti, co preferují slané dobroty, místní slaný pult byl taky víc než zajímavý. Ochutnala jsem Fraisier, který byl jedinečný. Za návštěvu to tady rozhodně stojí, i když se musíte vydat trochu mimo turistické trasy.





Librairie gourmande
http://www.librairiegourmande.fr
92-96 Rue Montmartre, 75002 Paris
Kousek od cukrárny Stohrer se nachází knihkupectví, které v Paříži  nikdy nevynechám. Prodávají tam ve dvou patrech jen a jen knihy o vaření a o pečení. Je to ráj na zemi, ze kterého nelze odejít s prázdnou....

Doufám, že jste si se mnou tuto sladkou procházku užili a až budete v Paříži, že si vzpomenete a alespoň nějakou z těchto cukráren navštívíte....
A pokud budete mít chuť, napište mi které jsou vaše oblíbené pařížské cukrárny!

Žádné komentáře:

Okomentovat