středa 15. října 2014

Štrůdl


Štrůdl
Klasický štrůdl má být z taženého těsta, jenže občas člověk spěchá a chce mít rychle hotovo něco malého k odpolední kávě. A právě pro taková případ je tu moje verze štrůdlu, pro kterou sice nemám žádný speciální název, ale zato je postup vcelku snadný a výsledek vynikající. Myslím, že je to to pravé pro nadcházející podzimní dny, kdy už světla přes den citelně ubývá a je potřeba doplnit energii trochou cukru:-)



Štrůdl
(dávka na dva štrůdly)

Těsto:
  • 37 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Náplň:
  • asi 6 nastrouhaných jablek
  •  skořice a cukr na posypání dle chuti
  • ořechy dle chuti
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, okolo nakrájíme máslo a doprostřed vyklopíme zakysanou smetanu.
  • Vše zpracujeme v hladké těsto, které dáme na hodinu do lednice.
  • Těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme velmi tenký plát, čím tenčí, tím lepší.
  • Na plát naneseme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí, můžeme přidat ořechy a opatrně stočíme do utažené rolády.
  • Práce s tímto těstem je poměrně snadná, těsto se netrhá a jde vyválet opravdu na tenko.
  • Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi půl hodiny do zlatova.
  • Nakonec lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeji dobrou chuť a krásné podzimní dny...





2 komentáře: