čtvrtek 26. června 2014

La Tapenade Provencale

La Tapenade Provencale

La Tapenade Provencale, nebo-li počeštěle tapenáda, to je pro mě synonymum léta, sluníčka a francouzského pobřeží.


Tapenáda, to je pasta ze zelených nebo černých oliv nebo ze sušených rajčat. Já vnímám v tapenádě především chuť oliv, ale základem jsou kapary, neboť slovo "Tapeno" znamená v místním dialektu právě kapary, bez kterých se opravdová tapenáda neobejde. Dočetla jsem se, že tahle lahůdka byla poprvé objevena v Marseille už v roce 1880.
 



Když si vzpomenu na Azurové pobřeží a Provence, hned se mi vybaví sluníčko, všudy přítomná vůně levandule, cikády, orosené růžové víno a tapenáda. Nejlepší byla vždy čerstvá z ranního trhu s křupavou ještě teplou bagetou. Každé léto při cestě na jih jsme se na ní těšili snad ze všeho nejvíc a vždycky jsme jí snědli kvanta...
 

A jelikož léto už začalo, tak je třeba si trochu té sladké Francie užít i u nás v Čechách. Vyrobit tapenádu v našich zeměpisných podmínkách už naštěstí není nic těžkého. Všechny suroviny se dají sehnat v běžném obchodě a je už jen na každém z nás, jak kvalitní a jak intenzivní chuť si dopřeje...

 


Tapenáda ze zelených oliv
(asi 250 ml)
 
  • 25 dkg zelených oliv (vypeckovaných, v nálevu)
  • 2 lžíce kaparů
  • 6 filetů ančoviček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • trocha pepře
  • 1 stroužek česneku
 
V ručním mixéru nebo v hmoždíři nejprve rozdrtíme česnek, přidáme, ančovičky, kapary, olivy a olivový olej. Vše utřeme nebo rozmixujeme na hrubou pastu. Nakonec ochutíme pepřem. Podáváme s čerstvou bagetou.
 
Bon appétit...
 
 






Žádné komentáře:

Okomentovat