La Tapenade Provencale |
Tapenáda, to je pasta ze zelených nebo černých oliv nebo ze sušených rajčat. Já vnímám v tapenádě především chuť oliv, ale základem jsou kapary, neboť slovo "Tapeno" znamená v místním dialektu právě kapary, bez kterých se opravdová tapenáda neobejde. Dočetla jsem se, že tahle lahůdka byla poprvé objevena v Marseille už v roce 1880.
Když si vzpomenu na Azurové pobřeží a Provence, hned se mi vybaví sluníčko, všudy přítomná vůně levandule, cikády, orosené růžové víno a tapenáda. Nejlepší byla vždy čerstvá z ranního trhu s křupavou ještě teplou bagetou. Každé léto při cestě na jih jsme se na ní těšili snad ze všeho nejvíc a vždycky jsme jí snědli kvanta...
A jelikož léto už začalo, tak je třeba si trochu té sladké Francie užít i u nás v Čechách. Vyrobit tapenádu v našich zeměpisných podmínkách už naštěstí není nic těžkého. Všechny suroviny se dají sehnat v běžném obchodě a je už jen na každém z nás, jak kvalitní a jak intenzivní chuť si dopřeje...
(asi 250 ml)
- 25 dkg zelených oliv (vypeckovaných, v nálevu)
- 2 lžíce kaparů
- 6 filetů ančoviček
- 3 lžíce olivového oleje
- trocha pepře
- 1 stroužek česneku
V ručním mixéru nebo v hmoždíři nejprve rozdrtíme česnek, přidáme, ančovičky, kapary, olivy a olivový olej. Vše utřeme nebo rozmixujeme na hrubou pastu. Nakonec ochutíme pepřem. Podáváme s čerstvou bagetou.
Bon appétit...
Žádné komentáře:
Okomentovat