neděle 8. června 2014

Jahodové kynuťáky



Kynuté knedlíky
 
Kynuťáky prostě k létu patří. Né, že by to byla nějaká letní dieta, to rozhodně ne, ale jsou tím nejlepším klasicky českým obědem, kde se dá využít sezónní ovoce. Máme červen, první české jahody jsou všude kolem a jsou taaak voňavé a sladké....

Až pominou jahody, přijdou meruňky, potom borůvky a knedlíkovou sezónu zakončí švestky. Zkrátka léto, jak má být....

Kynuťáky mají další nespornou výhodu, vždycky udělám manželovi obrovskou radost. Je to jeho nejoblíbenější sladké jídlo a vždycky jich sní celou hromadu. Říká se, že láska prochází žaludkem, něco na tom asi bude, protože kynuťáky už tak nádherný a zářivý den jako je den dnešní ještě pozvednou....



 

Kynuté knedlíky
asi 28 knedlíků

Těsto:
  • 60 dkg hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 droždí
  • špetka soli
  • 28 jahod

Postup:
  • Nejprve si zlehka ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím si navážíme mouku, přidáme sůl a cukr. Přidáme vejce a vzešlý kvásek a vše utřeme do hladkého těsta. 
  • Těsto dáme na hodinu kynout.
  • Když je těsto vykynuté, vyklopíme jej na vám a rozdělíme na cca 28 stejných kousků. Z každého kousku uděláme v dlani placičku, do které vložíme jahodu a pak pečlivě umotáme knedlík.
  • Takto připravené knedlíky necháme ještě 30 minut kynout.
  • V hrnci rozehřejeme vodu a knedlíky vaříme asi 7 minut. Po prvních třech minutých je otočíme.
  • Hotové knedlíky propícháme vidličkou, aby vyšla pára.

  • Podáváme posypané moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem, polité rozpuštěným máslem a kdo má rád, tak ještě smetanou, ale tady se chutím meze nekladou...


Dobrou letní chuť přeji...





Žádné komentáře:

Okomentovat