Bublanina |
Moje třešně byly bohužel dost malé, tak jsem opustila od vypeckovávání, ztratila bych všechnu šťávu a ještě bych všechny strávníky připravila o tu srandu prskání pecek. Aspoň všichni jedí pomalu a nikam nespěchají:-)
U bublaniny si neodpustím trochu rozepsat svoje "nadšení" pro český vanilkový cukr. Hned to uvedu na pravou míru. Český vanilkový cukr už několik let nepoužívám. Bublanina, stejně jako jiné klasické české recepty si zaslouží opravdovou vůni vanilky, takovou vůni, kterou poznáte už když vkročíte do kuchyně. Nedávný test časopisu dTest potvrdil, že vanilkové cukry u nás obsahují nula celá nic vanilky. Před lety jsem objevila ve Francii vanilkový cukr Béghin Say, který obsahuje pravou vanilku, prodává se v 0,5 kg znovu uzavíratelném balení a je naprosto úžasný. Od té doby už bych vanilkové rohlíčky z jiného cukru nepekla. Když mi dojdou zásoby, tak je nejlepším řešením použít vanilkový lusk a tím nechat ovonět běžný cukr. Vanilka prostě musí být cítit všude kolem...
Pro toho, kdo dočetl až sem čeká na konci celého příspěvku malé překvapení. Attila, náš téměř tříletý 80 kilový drobeček chtěl taky ochutnat....:-)
Těsto:
- 6 vajec
- 10 dkg cukru (já použila pouze vanilkový cukr)
- lžička citronové kůry
- 10 dkg polohrubé mouky
- 2,5 dkg rozpuštěného másla
- špetka prášku do pečiva
- třešně
- máslo a mouka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
- Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem a citronovou kůrou utřeme do světlé pěny.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně spojíme s ušlehanými žloutky.
- Vsypeme mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme. Úplně nakonec přimícháme rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Těsto nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče a povrch hojně posypeme třešněmi.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, dokud není povrch růžový a zapíchnutá špejle čistá.
- Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeji dobrou chuť....
Žádné komentáře:
Okomentovat