Bezinkový sirup |
Bezinky rozkvetly všude kolem nás a tak je čas udělat si na horké léto zásoby bezinkového sirupu. Mám štěstí, že mám krásný bezinkový keř hned za plotem, takže o víkendové činnosti bylo rozhodnuto:-) Jde se trhat!
Bezinkový sirup není nic těžkého a ani času moc nezabere, ale ten výsledek stojí za to:-) Takže jak na to?
Natrháme si asi 30 květů bezinek. Lehce je opláchneme ve studené vodě, jen pro jistotu, abychom se zbavili případných broučků. Květy pak dáme do velké sklenice spolu s na plátky nakrájeným citronem a zalijeme 2 litry převařené, ale vychladlé vody. Dáme do druhého dne louhovat do lednice. Druhý den bezinkovou vodu přecedíme přes plátno do hrnce, přidáme 1 kg cukru, šťávu ze tří citronů a lehce zahříváme jen dokud se cukr zcela nerozpustí. Takto připravený sirup nalijeme do předem sterilizovaných sklenic. Skladujeme v lednici.
Ze sirupu pak lehce připravíme osvěžující bezinkovou limonádu naředěním vychlazenou perlivou vodou v množství dle své chutě....
Přeji příjemné letní osvěžení....
Super! Nam tady ted taky kvetou bezy, dnes jsem po nich pokukovala. Any idea jak dlouho sirup vydrzi v lednici? Nejsem si ale jista, jestli mam vůbec nejake sklenice, porad jeste zijem v krabicich :'( . Marcela
OdpovědětVymazatAhojky, v lednici by měl vydržet cca 3 měsíce, pro jistotu lze před uzavřením lehce zakápnout alkoholem. Pokud jde o sklenice, zaskoč do kuchařského ráje Lakeland, tam si vybereš:-) Úžasný obchod, já tam byla půl hodky a pořád jsem měla co okukovat:-)
VymazatMmmm, alkohol! :-) to by mela Zoinka radost, kdybysme se spolu cinkly! Ja bezem a ona mlikem. Musim si pospisit, než odkvetou! Diky moc, fnukam, ze nemam na vareni cas, hned bych prisla na navstevu, mas moc krasne fotky!
OdpovědětVymazatToho alkoholu by stačilo pár kapek, jen jako dezinfekce:-) Díky Marcel, jsem ráda, že se ti líbí, je to radost a baví mě to:-) Doufám, že se někdy v budoucnu zase uvidíme....
Vymazat