úterý 3. února 2015

Rakvičky se šlehačkou

Rakvičky se šlehačkou

Domácí rakvičky se šlehačkou u nás doma zmizely přímo rychlostí blesku. Nikdy by mě nenapadlo, že udělat rakvičky je tak snadné a že ty domácí budou tak moc dobře chutnat...

To jsem takhle jednou přemýšlela co nového bych upekla na víkend. Chtěla jsem něco typicky českého, ale nic kynutého, věnečky i kremrole máme často a tak mě napadly rakvičky:-) Když jsem začala pátrat po správném receptu, vážně mě překvapilo, jak jsou snadné, ale narazila jsem na jiný problém ... vždyť nemám formičky na rakvičky! Říkala jsem si, že o nic nejde, mohu je udělat do formiček od vánočního cukroví, ale manžel mi řekl, že to by přece už nebyly rakvičky:-) Takže jsem začala shánět a nakonec i sehnala v obchodě Fiala Praha. Od teď tedy můžu péct rakvičky o sto šest:-)


Rakvičky se šlehačkou
(přibližně 40 ks)
Těsto:
  • 5 žloutků
  • 1 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru (já jsem dala půl vanilkového a půl moučkového)
  • máslo na vymazání formiček
  • smetana ke šlehání
Postup:
  • Žloutky,  vejce a cukr šleháme v robotu alespoň 15 minut do pěny.
  • Mezitím si máslem vymažeme formičky. Vaječnou pěnu si dáme nejlépe do cukrářského sáčku a formičky plníme asi do poloviny.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Po 10 minutých snížíme teplotu na 95°C a pečeme dalších 15 - 20 minut.
  • Ihned po vyndání z trouby rakvičky vyklopíme z formiček. Po vychladnutí už totiž vyklopit snadno nepůjdou...
  • Smetanu vyšleháme do tuha a jednotlivé rakvičky zdobíme.
Přeji dobrou chuť ... je to vážně dobrota....

Žádné komentáře:

Okomentovat