úterý 3. února 2015

Rakvičky se šlehačkou

Rakvičky se šlehačkou

Domácí rakvičky se šlehačkou u nás doma zmizely přímo rychlostí blesku. Nikdy by mě nenapadlo, že udělat rakvičky je tak snadné a že ty domácí budou tak moc dobře chutnat...

To jsem takhle jednou přemýšlela co nového bych upekla na víkend. Chtěla jsem něco typicky českého, ale nic kynutého, věnečky i kremrole máme často a tak mě napadly rakvičky:-) Když jsem začala pátrat po správném receptu, vážně mě překvapilo, jak jsou snadné, ale narazila jsem na jiný problém ... vždyť nemám formičky na rakvičky! Říkala jsem si, že o nic nejde, mohu je udělat do formiček od vánočního cukroví, ale manžel mi řekl, že to by přece už nebyly rakvičky:-) Takže jsem začala shánět a nakonec i sehnala v obchodě Fiala Praha. Od teď tedy můžu péct rakvičky o sto šest:-)


Rakvičky se šlehačkou
(přibližně 40 ks)
Těsto:
  • 5 žloutků
  • 1 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru (já jsem dala půl vanilkového a půl moučkového)
  • máslo na vymazání formiček
  • smetana ke šlehání
Postup:
  • Žloutky,  vejce a cukr šleháme v robotu alespoň 15 minut do pěny.
  • Mezitím si máslem vymažeme formičky. Vaječnou pěnu si dáme nejlépe do cukrářského sáčku a formičky plníme asi do poloviny.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Po 10 minutých snížíme teplotu na 95°C a pečeme dalších 15 - 20 minut.
  • Ihned po vyndání z trouby rakvičky vyklopíme z formiček. Po vychladnutí už totiž vyklopit snadno nepůjdou...
  • Smetanu vyšleháme do tuha a jednotlivé rakvičky zdobíme.
Přeji dobrou chuť ... je to vážně dobrota....

2 komentáře:

  1. Mám dojem, že za posledných pár dní som obrátila naruby celý internet hľadaním takého rakvičkového receptu, ktorý by mi padol do oka. Nakoniec som sa dostala k tomu vašemu. Prišiel mi najviac taký, ako som si ho predstavovala (a tie fotky, to bola láska na prvý pohľad).
    Nuž, dnes som si na moje prvé rakvičky našla čas. Sedela som ako malé dieťa pri trúbe a čakala, kedy napuchnú. A zrazu to bolo! Krásne vyskočili. Dopekala som ich ale podstatne dlhšie ako vy, skoro dve hodinky. Nakoniec však vyschli a sú úžasné. Presne ako od starkej.
    Z tejto prvej dávky (presne podľa receptu) mi vyšlo presne 28 kúskov, formičiek mám 40. Do druhej várky som teda pridala 1 žĺtok, 1 celé vajce a cukor. Vo vyhriatej rúre veľmi rýchlo napuchli a ja som si povedala, že im tých 5 minút asi stačí a stlmila som teplotu .. lenže ony sa potvorky prepadli! Teda, nie všetky, ale predsa to človeka jemne sklame. Bola to však moja začiatočnícka chyba a na tých sa učí najlepšie :).
    Chcela by som tým len poďakovať za krásny recept a určite ho všetkým odporúčiť.
    Na záver mám jednu otázku. Vaše rakvičky sú krásne žlté, moje sú.. ehm .. len také béžové. Pridali ste do cesta nejaké farbivo či je to vajíčkami? :)
    Nina.

    OdpovědětVymazat
  2. The machines usually are not designed to create addiction, however they are designed to capture a person’s consideration and time. Knowing your anticipated return before you start half in}, as discussed above, is super helpful in managing your bankroll. It’s also important to know how a lot you propose on spending before you begin half in} a thecasinosource.com number of the} greatest on-line poker games. It’s a good suggestion to set a finances of how a lot you want to wager – and persist with it. One of the most important abilities you’ll want when half in} is deciding which playing cards to keep and which to discard.

    OdpovědětVymazat