středa 25. února 2015

Housky z mandlového mléka

Housky z mandlového mléka
Málokdy peču něco, o čem mohu říct, že je to zdravé, ale myslím, že tentokrát si to dovolit můžu. Mandlové mléko je vynikající, zdravé, neobsahuje cholesterol, ani laktózu, ale obsahuje vlákninu vitamín E, magnézium, zinek, fosfor, železo a vápník a přispívá k dobrému zažívání a krevnímu oběhu. Pamatuji si, jak jsem ho ještě jako studentka vozila domů z Itálie po litrech a pak si ho šetřila, aby vydrželo co nejdéle. Dnes už je naštěstí tahle mandlová lahůdka k dostání i u nás. Zase se prostě ukazuje, že jsme hodně pozadu, ale já pořád věřím, že jednou budeme i tady u nás nakupovat na úrovni třeba francouzských "hypermarché".

V našich končinách není mandlové mléko příliš známé, ale v Itálii jde o tradiční nápoj známý už od Středověku, kdy bylo oblíbenější něž kravské mléko, protože déle vydrží čerstvé. Dříve se vyrábělo v klášterech na Sicílii, dnes je jeho produkce rozšířena po celé jižní Itálii. Na Sicílii se podává především v létě, a to dobře vychlazené s ledem nebo jako tradiční granita, V kuchyni jím lze bez problémů nahradit kravské mléko. Jeho chuť vynikne nejen v dezertech a různých krémech, ale taky ve spojení s čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo banány.
Pěstování mandloní je historicky úzce spojené se Sicílií. Na počátku minulého století byla oblast okolo Agrigenta největším světovým producentem mandlí. Pěstovalo se zde asi 752 odrůd. V 60. letech minulého století se mandle pěstovaly na rozloze 200 tisíc hektarů, a to se z mandloně zužitkovalo opravdu všechno, od dřeva, které se používalo pro pečení chleba až po slupky, které se využily jako krmivo pro zvířata. I přesto, že Agrigento už zdaleka nedrží své prvenství, koná se tu každoročně na jaře slavnost mandloní. Právě překrásně rozkvetlé jemně růžové květy mandloně jsou symbolem přicházejícího jara. V Agrigentu jsem byla před lety právě na konci února a ta krása je nepopsatelná....

Ale zpátky k houskám. Housky jsou krásně vláčné, lehce nasládlé (příště mám v úmyslu přidat trochu víc cukru) a chuťově moc dobré, ale nečekejte od nich mandlovou chuť, ta se během pečení ztratí. Kouzlo spočívá zkrátka v tom, že "mandlová" houska je zdravější a čistě rostlinná. A když si ji dáte k snídani s dobrou marmeládou a pořádným hrnkem kávy, tak se budete usmívat celý den....za to vám ručím:-)



Housky z mandlového mléka
6 velkých housek

Těsto:
  • 50 dkg hladké mouky
  • 5 g sušeného mléka
  • 20 g droždí
  • 25 dkg mandlového mléka
  • 30 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 10 dkg změklého másla
  • 80 g pokrájených mandlí na posypání a trochu mandlového mléka na potření

Postup:
  • Do mísy prosejeme mouku se sušeným mlékem, cukrem a špetkou soli.
  • Do vlažného mandlového mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
  • Vzešlý kvásek přidáme do mísy s moukou, přidáme vejce a dobře prohněteme. Nakonec přidáme máslo a ještě jednou důkladně prohněteme až vznikne hladké a elastické těsto.
  • Těsto necháme vykynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem.
  • Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na šest dílů. Z každého dílu vyválíme dlouhý váleček o průměru asi 1,5 cm, který rozkrojíme na tři díly, ze kterých upleteme housky.
  • Housky necháme opět vykynout na plechu asi 30 minut. Poté je potřeme mandlovým mlékem a posypeme rozkrájenými mandlemi.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut.

Přeji dobrou chuť....

Žádné komentáře:

Okomentovat