Vdolky |
Dnes je masopustní úterý. Úterý před popeleční středou, kterou se zahajuje čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Přiznávám se, že půst asi držet nebudu, ale ta myšlenka dopřát si dnes něco typicky masopustního se mi fakt líbí.
Koblížky už jsme letos měli, donuty také, tak jsem se rozhodla pro vdolky ... tak jo, prostě jsem měla chuť na povidla:-) Vdolky jsou tučné, vláčné, nadýchané, typicky české a ta povidla a zakysaná smetana jim dodávají příjemně nakyslou chuť. Asi nemá cenu to tu příliš popisovat, já jsem si zkrátka dnes mooooc pochutnala a doufám, že vy si pochutnáte také! Recept jsem převzala z kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně.
Vdolky
20 ks
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
- povidla, tvaroh nebo zakysaná smetana na ozdobení
Postup:
- Trochu mléka lehce ohřejeme, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek.
- Zbytek mléka zahříváme spolu s máslem, dokud se máslo nerozpustí.
- V míse od robotu smícháme mouku se solí a cukrem. Přidáme vejce, vzešlý kvásek a mléko s máslem a zaděláme hladké těsto. Těsto necháme asi hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Když je těsto vykynuté, na pomoučněném válu jej lehce prohněteme a vyválíme placku asi 1 cm vysokou, ze které vykrajujeme kolečka. Takto připravené vdolečky necháme ještě asi 20 kynout.
- Ve vyšším hrnci rozpálíme dostatečné množství oleje.
- Do vdolků uděláme prstem uprostřed důlek, aby nám příliš nevyběhly a také se lépe smažily.
- Vdolky smažíme pomalu do zlatova.
- Hotové vdolečky ozdobíme povidly, tvarohem nebo zakysanou smetanou a podáváme.
Hmm, jsou tak dobré, že si jdu dát ještě jeden .... přeji dobrou chuť....
Žádné komentáře:
Okomentovat