pondělí 19. ledna 2015

Koláč z Nantes

Le Gateau nantais
Koláč z Nantes je můj překlad pro Le Gateau nantais. Na tenhle recept jsem narazila v časopisu Patisserie et compagnie a je to opravdu lahůdka. Jak název napovídá, koláč pochází z města Nantes a je opravdu velká škoda, že není trochu víc proslavený. Kombinace rumu, jemného a vláčného mandlového těsta je prostě vynikající. Jestli chcete udělat radost své drahé polovičce a nemáte zrovna čas na kdovíjak dlouhé pečení složitých dortů, tak tohle je bomba, která rozhodně nemůže zklamat. Ale pozor, je tady jeden zádrhel! Jak říká můj manžel, po požití není radno usedat za volant:-)))


 
Zapátrala jsem v historii, abych se dozvěděla něco o původu koláče z Nantes. Le Gateau nantais spatřil údajně světlo světa kolem roku 1820. Koláč je spjat s městem Nantes a jeho přístavem, kam mířily zámořské zásilky vanilky, rumu a třtinového cukru. Právě exotický rum z tohoto koláče udělal určitý symbol luxusu své doby. V letech 1910 - 1972 jej zpopularizovala značka LU, aby nakonec od jeho průmyslové výroby opustila a opět jej přenechala v rukou místních cukrářů.
 
 
Uvedená dávka je určena pro formu o průměru 18cm. Koláč je prý dobré nechat do druhého dne odležet, ale to se nedá vydržet, protože jeho vůně vám to prostě nedovolí. Také prý vydrží dlouho vláčný, ale to jsem nemohla ověřit, u nás nevydřel ani 24 hodin. Příště rovnou upeču dvojitou dávku...:-)
 
 

Koláč z Nantes

dávka na formu o průměru 18cm

Těsto:
  • 3 vejce
  • 12,5 dkg změklého másla
  • špetka soli
  • 15 dkg cukru (dala jsem trochu méně a přidala ještě vanilkový cukr)
  • 12,5 dkg mandlové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 15 g rumu (do těsta)
  • 20 g rumu na potření
  • 10 dkg moučkového cukru a 20 g rumu na polevu

Postup:
  • Nejprve si máslem vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu.
  • Troubu rozehřejeme na 170°C.
  • Máslo se špetkou soli a cukrem třeme v robotu doběla na vysokou rychlost asi 5 minut. Postupně přidáme vejce po jednom a vždy dobře prošleháme. Přidáme rum, mandlovou mouku a úplně nakonec i hladkou mouku.
  • Takto připravené těsto vlijeme do formy a dáme péct na přibližně 45 minut do zlatova.
  • Hotový koláč vyklopíme na mřížku a necháme vychladnou. Koláč díky obsahu rumu nevyběhne, i přesto je ale úžasně vláčný!
  • Mezitím si připravíme polevu tak, že utřeme moučkový cukr s rumem.
  • Vychladlý koláč nejprve potřeme 20 g rumu tak, aby se pěkně nasákl.
  • Nakonec polijeme připravenou polevou a necháme zatuhnout.
Přeji příjemné vychutnání....


4 komentáře:

  1. Je opravdu vyborny. Doporucuji

    OdpovědětVymazat
  2. To zkusim hned udelat

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásný, ten se fakt povedl. Strašně se mi líbí ta cukrová poleva. Teď bych si kousek klidně ke kávičce dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat