neděle 15. února 2015

Mini Fraisier

Mini Fraisier
Tahle mini verze Fraisieru mě napadla, když jsem přemýšlela o dezertu na svátek svatého Valentýna. Nerada bych se tady pouštěla do úvah, zda tento svátek slavit nebo ne. Jen jednu větu si neodpustím. Podle mě se musí využít každá příležitost, kdy si s tím koho milujete máte možnost užít společné chvíle tak, jak to oba máte nejraději. My si s manželem užíváme každou společně strávenou chvilku, takže na Valentýna jsem chtěla nějakou tu pověstnou třešničku na dortě:-) Třešně v únoru k mání zrovna nejsou, ale jahody už se sehnat dají a k mému překvapení chutnají opravdu po jahodách. Takže bylo rozhodnuto, jako dezert našeho slavnostního oběda bude Fraisier, protože čerstvé jahody, žloutkový krém a křehké mandlové těsto jsou naprosto neodolatelnou kombinací. Aby Fraisier dostal valentýnský nádech, použila jsem formičky ve tvaru srdíček. Pokud jde o těsto, oblíbila jsem si tento recept na mandlové těsto, dobře se vykrajuje, je vláčné, ale krémem ani ovocem se zcela nerozmočí.

















A jaký byl váš Valentýn?




Mini Fraisier
5 kusů

Těsto:

  • 80g mletých mandlí
  • 80g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • 10g cukru
  • 15g rozpuštěného másla
  • 25g hladké mouky


Krém:
  • 0,25 l mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • půl vanilkového pudinku
  • jahody, moučkový cukr

Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Bílek vyšleháme do sněhu spolu s cukrem. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem. Lehce prošleháme celá vejce a přidáme k mandlím s cukrem. Zlehka vmícháme sníh a úplně nakonec přidáme rozpuštěné máslo a mouku. Takto připravené těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a uhladíme. Pečeme v troubě na 180°C asi 8 minut. Necháme vychladnout.
  • Mezitím si připravíme žloutkový krém tak, že dáme vařit mléko. Ve velké míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, přidáme pudink a nakonec přilijeme horké mléko a směs promícháme. Přelijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne.
  • Z vychladlého korpusu si vykrojíme 10 tvarů. Použijeme  cukrářská tvořítka ve tvaru srdíčka nebo kruhu, která mají dostatečně vysoký okraj a ve kterých bude dortík chladnout v lednici. 
  • Na dně tvořítka ponecháme jeden vykrojený korpus, po hranách tvořítka poskládáme rozkrojené jahody a prostředek pečlivě vyplníme připraveným krémem. Vršek přiklopíme vykrojeným korpusem a lehce přitlačíme. 
  • Takto připravené dortíky dáme do lednice na několik hodin vychladit. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme čerstvými jahodami.

Přeji dobrou chuť....



2 komentáře:

  1. Moc krásná miniverze :) já jsem dělala minulý víkend takový dort poprvé a byl skvělý, určitě jsem ho nedělala naposledy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Já ho mám také ve svém stálém repertoáru...ten se neomrzí...

      Vymazat