neděle 1. března 2015

Biancomangiare

Il Biancomangiare
Dnes tak trochu navážu na svůj minulý příspěvek, protože se opět vrátím k mandlovému mléku. Mám ho vážně moc ráda a tak si myslím, že si zaslouží víc pozornosti.
Il Biancomangiare je typický sicilský dezert, nicméně i na severu Itálie ve Valle d´Aosta jej lze nalézt, a to pod názvem "Blanc manger". Jde v podstatě o krém nebo puding z mandlového mléka, který je ochucený citronovou kůrou a skořicí a podává se posypaný nasekanými pistáciemi. Pro někoho může být tato kombinace chutí poněkud nezvyklá, ale věřte, že po několika soustech si ji oblíbíte. Je to kousek exotiky, který si vyrobíte za 10 minut u vás doma v kuchyni:-)

Původ tohoto dezertu je neznámý, předpokládá se, že vychází z antického francouzského receptu "blanch mangeri", což byla rýže vařená v mléce, takže asi něco jako naše rýžová kaše. Nicméně Il Biancomangiare v jeho dnešní podobě má svůj původ na Sicílii v 11. století. A není se čemu divit, protože kombinace sicilských mandlí, svěžích citronů, pistácií z Bronte a skořice, kterou pravděpodobně přivezli Arabové už nemůže být víc sicilská. Četla jsem, že to byl také dezert, který připravovaly jeptišky v klášteře sv. Kateřiny v Palermu jako svoji specialitu. O Biancomangiare se zmiňuje i Giuseppe Tomasi di Lampedusa ve svém románu Il Gattopardo, kdy hrdina usedá ke stolu a ochutnává "rafinovanou směs Biancomangiare, pistácií a skořice...".

Historie už ale bylo dost, teď si pojďme Biancomangiare připravit.



Il Biancomangiare
pro 4 osoby

Potřebujeme:
  • 500 ml mandlového mléka
  • 10 dkg cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • skořice
  • citronová kůra
  • nasekané pistácie na ozdobení

Postup:
  • Zvlášť si do malé skleničky odlijeme trochu mléka, ve kterém vidličkou rozkvedláme škrob, aby se nevytvořili hrudky.
  • Zbytek mléka ohřejeme spolu s s citronovou kůrou, cukrem a skořicí. Když je mléko horké, pomalu přilijeme škrob rozmíchaný ve zbylém mléce. Mícháme, dokud směs nezhoustne jako puding. V té chvíli přestaneme vařit a ještě chvilku dál mícháme.
  • Hotový krém vlijeme do připravených skleniček nebo misek a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a pak dáme na několik hodin do lednice. Já připravila krém večer a chladila přes noc.
  • Podáváme bud přímo ve skleničkách nebo můžeme vyklopit na talíř a posypeme nasekanými pistáciemi.

 Buon Appetito....

1 komentář:

  1. To zní zajímavě i zvláštně zároveň :) musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat